Μειωμένη κατά 70% η πιθανότητα νοσηλείας από τη μετάλλαξη Όμικρον – Βρετανική ανάλυση

322

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας  (UKHSA), τα προκαταρκτικά ευρήματά του είναι «ενθαρρυντικά», αλλά το στέλεχος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγάλους αριθμούς νοσηλειών.

Η ανάλυση καταδεικνύει επίσης πως η ικανότητα του εμβολίου για ανάσχεση της μόλυνσης από την Όμικρον αρχίζει να μειώνεται δέκα εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ισχυρή. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη διαθέσιμα από Νότια Αφρική, Δανία, Αγγλία και Σκωτία, εκ των οποίων όλα υποδεικνύουν μειωμένη σοβαρότητα νόσησης. 

Η τελευταία ανάλυση βασίζεται σε κρούσματα Όμικρον και Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των 132 ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Υπήρξαν επίσης και 14 θάνατοι ανθρώπων εντός 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με την Όμικρον. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί στην Όμικρον είναι: 

  • 31% με 45% λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στα επείγοντα
  • 50% με 70% λιγόερο πιθανό να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για περίθαλψη. 

Παρόλα αυτά, ακόμη και ένας ηπιότερος ιός μπορεί να προκαλέσει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, εξηγούν οι ειδικοί. Επιπλέον, επικρατεί ασάφεια ακόμη για το τι θα συμβεί αν το συγκεκριμένο στέλεχος πλήξει ηλικιακές ομάδες μεγαλύτερων ανθρώπων καθώς προσώρας τα περισσότερα κρούσματα που καταλήγουν σε νοσοκομείο είναι κάτω των 40 χρόνων. 

«Η τελευταία μας ανάλυση αποτελεί μία ενθαρρυντική πρώιμη ένδειξη πως άνθρωποι που διαγιγνώσκονται θετικοί στο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού ίσως βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας από εκείνους που έχουν διαγνωστεί με άλλα στελέχη» αναφέρει σχετικώς η δρ Τζένι Χάρις, επικεφαλής του UKHSA. 

«Τα κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό ανθρώπων που χρήζουν νοσηλείας μπορεί να καταλήξει σε σημαντικό αριθμό βαριά νοσούντων» εξηγεί.