Ο Έρικ Κλάπτον κέρδισε υπόθεση εναντίον Γερμανίδας που πουλούσε πειρατικό CD για 9,95€

474

Ο Έρικ Κλάπτον κέρδισε δικαστική υπόθεση εναντίον 55χρονης Γερμανίδας, η οποία πουλούσε στο διαδίκτυο πειρατικό CD από live εμφανίσεις του, έναντι 9,95 ευρώ. 

Η γυναίκα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα όταν αποφάσισε να πουλήσει στο eBay ένα CD με τίτλο «Eric Clapton – Live USA», το οποίο περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από συναυλίες του ροκ σταρ τη δεκαετία του ‘80. Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι αφαίρεσε την καταχώρηση έπειτα από μία ημέρα. 

Οι δικηγόροι του Έρικ Κλάπτον έστειλαν σε δικαστήριο του Ντίσελντορφ ένορκη βεβαίωση που δήλωνε ότι η ηχογράφηση ήταν παράνομη και έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του καλλιτέχνη. 

Όταν πήρε επιστολή από τη νομική ομάδα του Κλάπτον, η γυναίκα απάντησε: «Διαφωνώ και σας ζητώ να μην με παρενοχλήσετε ούτε να επικοινωνήσετε μαζί μου περαιτέρω». Επίσης, τους είπε να καταθέσουν αγωγή «αν επιμένετε στις απαιτήσεις σας». 

Έτσι, κατατέθηκε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Κλάπτον. Η γυναίκα έκανε έφεση, υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγός της, που έχει φύγει από τη ζωή, της είχε πει ότι είχε αγοράσει το CD το 1987 από γνωστό γερμανικά κατάστημα. 

Όμως, ο δικαστής έκρινε ότι δεν είχε σημασία αν δεν είχε αγοράσει η ίδια το CD και δεν γνώριζε ότι η ηχογράφηση ήταν παράνομη, σύμφωνα με την Bild. Τα ασφαλιστικά μέτρα προβλέπουν ότι θα πρέπει να πληρώσει τα νομικά έξοδα, περίπου 3.400 ευρώ συνολικά. Στην περίπτωση που επιμείνει να πουλήσει το CD, κινδυνεύει με πρόστιμο 250.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έξι μηνών. 

«Η Γερμανία είναι μια χώρα όπου είναι διαδεδομένες οι πωλήσεις πειρατικών CD, κάτι που βλάπτει τη βιομηχανία και τους πελάτες με κακής ποιότητας και παραπλανητικές ηχογραφήσεις», δήλωσε στον Guardian ο μάνατζερ του Έρικ Κλάπτον, Μάικλ Ιτον. 

«Μαζί με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες, ο Έρικ Κλάπτον εδώ και μερικά χρόνια- μέσω Γερμανών δικηγόρων- έχει προσφύγει με επιτυχία στη γερμανική δικαιοσύνη για εκατοντάδες υποθέσεις πειρατικών CD», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι το κόστος συνήθως είναι ελάχιστο, εκτός από περιπτώσεις στις οποίες η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο, όπως έγινε τώρα. Στο μεταξύ, οι δικηγόροι της 55χρονης δήλωσαν στη Bild ότι σκοπεύουν να κάνουν ξανά έφεση.