Εκατομμύρια μετανάστες μπορεί να μείνουν ανεμβολίαστοι επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες φοβούνται για αγωγές

192

Δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες ενδέχεται να στερηθούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, επειδή ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες ανησυχούν για αγωγές, που μπορεί να προκύψουν λόγω παρενεργειών.

Όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι αλλά και εσωτερικά έγγραφα της Gavi, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο το 7% περίπου των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει λάβει μια δόση του εμβολίου.

Οι παραδόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν καθυστερήσει λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, τη συσσώρευση εμβολίων στις πλούσιες χώρες, τους περιορισμούς στις εξαγωγές αλλά και για λόγους γραφειοκρατίας. Πολλά προγράμματα επίσης βρίσκουν εμπόδια αντιμετωπίζοντας δισταγμό από το κοινό.

Οι νομικές ανησυχίες ωστόσο, είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό. Ακόμη και με δεδομένο ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τις μεταλλάξεις, που απειλούν την παγκόσμια ανοσία, όπως λένε οι ιθύνοντες.

Πολλοί κατασκευαστές εμβολίων για τον COVID-19 έχουν ζητήσει από τις χώρες αποζημιώσεις για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδεχομένως να υποστούν άτομα ως αποτέλεσμα των εμβολίων, λένε τα Ηνωμένα Έθνη. Όπου όμως δεν υπάρχει κυβερνητικός έλεγχος, αυτό δεν είναι δυνατό.

Το ζήτημα αυτό ωστόσο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πληθυσμοί που εκτοπίστηκαν από τις κρίσεις της Μιανμάρ, του Αφγανιστάν και της Αιθιοπίας, οι οποίοι είναι πέρα ​​από την εμβέλεια των προγραμμάτων εμβολιασμού των εθνικών κυβερνήσεων.

Για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για άτομα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή άλλα γεγονότα που τους κρατούν μακριά από την κρατική βοήθεια, το παγκόσμιο πρόγραμμα γνωστό ως COVAX δημιούργησε ένα Humanitarian Buffer, ένα ανθρωπιστικό απόθεμα δηλαδή έσχατης ανάγκης για τους εμβολιασμούς, τους οποίους διαχειρίζονται ανθρωπιστικές ομάδες.

Η Gavi, η συμμαχία για τα εμβόλια, είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ιδρύθηκε το 2000 για την προώθηση του εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το απόθεμα αυτό δεν έχει κανένα μηχανισμό για να προσφέρει αποζημίωση.

Η Gavi, η οποία διαχειρίζεται το COVAX με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει σχετικά με τις περιπτώσεις κυρίως των ΜΚΟ, που αιτούνται εμβόλια, ότι αυτές οι οργανώσεις δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του νομικού κόστους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παραδόσεις από αυτό το απόθεμα μπορούν να γίνουν μόνο εάν οι κατασκευαστές εμβολίων αποδεχθούν την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των δόσεων του COVAX προέρχονται από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech, την AstraZeneca και τη Moderna συμφωνα με την Gavi.

Η Moderna αρνήθηκε να σχολιάσει. Η AstraZeneca και η Pfizer δήλωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Gavi, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Και οι τρεις δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν δόσεις σε φτωχότερες χώρες σε σχετικά χαμηλές τιμές. Η Pfizer δήλωσε πως συνεργάζεται απευθείας με τις κυβερνήσεις της Ιορδανίας και του Λιβάνου για να δωρίσει δόσεις για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, κυρίως λόγω της ανησυχίας για το νομικό σκέλος, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί από το απόθεμα λιγότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις σύμφωνα με την Gavi. Περίπου 167 εκατομμύρια άνθρωποι όμως, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, που παραθέτουν τα έγγραφα.

Με πληροφορίες από Reuters