Νότια Κορέα: «Το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει Big Brother με το πρόσχημα του κορωνοϊού»

290

Η Νότια Κορέα θα ξεκινήσει σύντομα ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συστήματα αναγνώρισης προσώπου και χιλιάδες κάμερες με σκοπό την παρακολούθηση της κίνησης ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, παρά τις έντονες αντιδράσεις για παραβίαση της ιδιωτικότητας του ατόμου. 

Το εθνικά χρηματοδοτούμενο έργο θα λάβει χώρα στην περιοχή Μπουτσεόν, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της χώρας στα περίχωρα της Σεούλ, και πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της πόλης.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να αναλύει πλάνα που συγκεντρώνονται από τουλάχιστον 10.820 κάμερες κλειστού κυκλώματος. Στόχος είναι η παρακολούθηση των κινήσεων του μολυσμένου ατόμου, οποιαδήποτε στενή επαφή του αλλά και αν φορούσε μάσκα. 

Αν και στη χώρα έχει υπάρξει ευρεία δημόσια υποστήριξη για τις μεθόδους παρακολούθησης και ιχνηλάτισης, δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι Νοτιοκορεάτες βουλευτές που έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει και θα αξιοποιήσει τέτοια δεδομένα πολύ πέρα ​​από τις ανάγκες της πανδημίας.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει Big Brother με το πρόσχημα του κορωνοϊού αποτελεί μια νεοολοκληρωτική ιδέα», δήλωσε στο Reuters βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι απολύτως λάθος να παρακολουθείτε και να ελέγχετε κόσμο μέσω κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογουμένων και χωρίς τη συγκατάθεση του κοινού», πρόσθεσε η βουλευτής.