Έρευνα για άνδρα που φέρεται να έκανε 10 δόσεις εμβολίου κατά του Covid σε μια μέρα

362

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας διεξάγουν έρευνα καθώς ένας άνδρας φέρεται να έλαβε έως και 10 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα.

Ο άνδρας σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβε τις δόσεις για λογαριασμό άλλων ανθρώπων, οι οποίοι ήθελαν να αποφύγουν τους περιορισμούς κατά των μη εμβολιασμένων. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα. «Ανησυχούμε πολύ για αυτήν την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε η εκπρόσωπος εμβολιασμού και ανοσοποίησης κατά του Covid-19, Astrid Koornneef.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο άνδρας επισκέφτηκε πολλά κέντρα εμβολιασμού και πληρώθηκε για να πάρει τις δόσεις.

Στη Νέα Ζηλανδία, για να χορηγηθεί ένα εμβόλιο, το άτομο πρέπει να παράσχει στον εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το όνομά του, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνσή του, αλλά δεν απαιτείται περαιτέρω ταυτοποίηση.

Το υπουργείο προέτρεψε όποιον έχει κάνει περισσότερες δόσεις εμβολίου από τις συνιστώμενες να αναζητήσει ιατρική συμβουλή. Η εμβολιολόγος Helen Petousis-Harris, από το Πανεπιστήμιο του Auckland, είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την πολλαπλή χρήση του εμβολίου, αλλά εικάζεται ότι ο άνδρας δεν θα υποστεί σοβαρή βλάβη.

«Γνωρίζουμε ότι οι υψηλότερες δόσεις έχουν ως αποτέλεσμα πιο γενικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, όπως πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους, οπότε εικάζεται ότι μπορεί κάποιος σε μία τέτοια περίπτωση να αισθανθεί πολύ άσχημα την επόμενη μέρα».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, σύμφωνα με την ίδια. Όπως σημείωσε, υπάρχουν φήμες ότι κάποιοι πληρώθηκαν για να κάνουν το εμβόλιο για λογαριασμό κάποιου άλλου.

«Επειδή δεν απαιτείται από τους ανθρώπους να επιδεικνύουν ταυτότητα με φωτογραφία όταν κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να γίνει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο προσιτή, αυτό καθιστά το σύστημα ευάλωτο στην κατάχρηση από μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων», είπε.

Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του 90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών με δεύτερη δόση  πριν από τα Χριστούγεννα.