Μακρόν – Σολτς: Δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα

530

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υποβάθμισαν σήμερα τις διαφορές για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, δεσμευόμενοι να διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα.

Το ταξίδι για τη συνάντηση με τον Μακρόν στο Παρίσι ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του Σολτς αφότου ανέλαβε καγκελάριος προχθές Τετάρτη, έπειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης από τους συντηρητικούς υπό την Άγγελα Μέρκελ. Ο τρικομματικός συνασπισμός του δεσμεύθηκε να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

„Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Άγγελα Μέρκελ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα — γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αγαπητέ Όλαφ, αυτή τη στενή συνεργασία“, είπε ο Μακρόν στον Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Ο πιο συγκρατημένος Σολτς είπε πως συζήτησαν πώς μπορούν να εργαστούν από κοινού για να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη.

Φθάνοντας στο Ελιζέ, τον νέο καγκελάριο υποδέχθηκε με την ιδιαίτερη ‘χειραψία’ των καιρών του κορονοϊού ο Μακρόν, ο οποίος τον συνόδευσε στα σκαλιά, χτυπώντας τον φιλικά στον ώμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με την προκάτοχο του Σολτς, Μέρκελ, η οποία έσπασε την γερμανική παράδοση υποστηρίζοντας για πρώτη φορά κοινές προσπάθειες της ΕΕ να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Όμως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως οι εισαγωγές αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία, η άμυνα της Ευρώπης, και οι σχέσεις με άλλους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές περιλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Μακρόν θέλει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να τους καταργήσει.

Η συμφωνία για τη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν κάνει αναφορά στο θέμα, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με το Παρίσι, αφήνει χώρο για συμβιβασμό.

Σε ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.

„Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι“, είπε.

„Η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα βασιστεί σε διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας“.

Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, ο Μακρόν θα επιδιώξει επίσης την υποστήριξη της Γερμανίας για τα σχέδιά του να αναδιαμορφώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

„Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν μας από κοινού και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη για την οποία δόθηκε η δυνατότητα με το ταμείο ανάκαμψης (από την πανδημία της ΕΕ ύψους 750 δισεκ. ευρώ) — και πως την ίδια στιγμή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των δημοσιονομικών“, σημείωσε.

„Είναι εφικτό να επιτύχουμε και τα δύο την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίθετα. Υποσχεθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης“.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτοεκπληρούμενων προφητειών έπειτα από την αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,

σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει πολυμέτωπη επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και την ερχόμενη χρονιά.

„Νομίζω πως ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να αποτρέψουμε οιαδήποτε αχρείαστη ένταση, αυτό που θα αποκαλέσω αυτοεκπληρούμενες ειδήσεις“, είπε ο Μακρόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

„Αυτό που θέλουμε όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι να δείξουμε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση“, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο Γερμανό καγκελάριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα σήμερα και πως θα συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όταν συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

„Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω δραστηριότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει μια καλή προοπτική“, είπε ο Σολτς.

Έχουμε μια καλή βάση που πρέπει να αναζωογονηθεί – για παράδειγμα οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας“, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συζητήσεις ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό την επίλυση της κρίσης.