Ολυμπιακοί-Διπλωματικό μποϊκοτάζ: Το Βερολίνο συντάσσεται με το Παρίσι και ζητεί κοινή ευρωπαϊκή στάση για το ζήτημα

191

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει μια κοινή στάση στο ζήτημα ενός πιθανού διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Η ίδια είπε ότι η υπόθεση της κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί έπειτα από καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της, θα πρέπει να διερευνηθεί.

„Όταν μια γυναίκα εξαπολύει μια τέτοια μομφή, πρέπει αυτή να ακουστεί σε ένα διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να διερευνήσουμε την υπόθεση και να καταλήξουμε σε μια κοινή απάντηση“, είπε η Μπέρμποκ από το Παρίσι όπου βρίσκεται, στην πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας διπλωματικό μποϊκοτάζ λόγω των καταγγελλόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

To ΝΑΤΟ παραμένει απαραίτητος πυλώνας ασφάλειας στην Ευρώπη

„To ΝΑΤΟ παραμένει απαραίτητος πυλώνας ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ζούμε σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων. Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία πρέπει να μας ανησυχεί», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινές δηλώσεις της προς τον Τύπο, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στη Ρίγα το ΝΑΤΟ έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα», για το οποίο η νέα γερμανική κυβέρνηση διατηρεί πλήρως τη δέσμευση, είπε η Μπέρμποκ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εντάσεις δείχνουν πόσο αναγκαίο θα ήταν να πραγματοποιηθεί ένα Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τη δέσμευση της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, πολιτικά και στρατιωτικά». «Η συμβολή της Γερμανίας σε θέματα ασφάλειας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες περίπλοκες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας το έργο της Γερμανίας στο πλαίσιο της Νορμανδίας για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η όποια πρόκληση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τη Ρωσία. Η προσφορά για ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι ακόμα στο τραπέζι και είναι στο χέρι της Ρωσίας να ανταποκριθεί θετικά, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα κάνει, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.