Απεβίωσε ο Χορστ Εκελ, το τελευταίο μέλος της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο του 1954

353

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο Χορστ Εκελ, το τελευταίο εν ζωή μέλος της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο εκλιπών ήταν ο ένας από τους μόλις δύο παίκτες που είχαν αγωνιστεί και στα έξι παιχνίδια των «πάντσερ» στη διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία. Η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό με 3-2 της πανίσχυρης Ουγγαρίας, από την οποία είχε χάσει 8-3 (!) στη φάση των ομίλων, ενώ βρέθηκε να χάνει 2-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού.

Αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «το θαύμα της Βέρνης», απέκτησε μυθικές διαστάσεις με το πέρασμα του χρόνου και θεωρείται ότι σηματοδότησε την επιστροφή της γερμανικής ισχύος και υπερηφάνειας, μετά την ταπείνωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Εκελ φόρεσε συνολικά 32 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έπαιξε σε 213 αγώνες με την Καϊζερσλάουτερν, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1951 και 1953).