Μετάλλαξη Μποτσουάνα-«Φρένο» σε πτήσεις από τη νότια Αφρική

635

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται στην περιοχή της νότιας Αφρικής θεωρείται η πιο σημαντική που έχει εντοπιστεί έως στιγμής, ενώ η Κομισιόν προτείνει να διακοπούν οι πτήσεις από την εν λόγω περιοχή. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε με ανάρτηση στο Twitter πως η Κομισιόν θα προτείνει να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής. «Η Κομισιόν θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τις χώρες- μέλη, να ενεργοποιηθεί το “φρένο έκτακτης ανάγκης” για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της μετάλλαξης Β.1.1.529», έγραψε στην ανάρτησή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε πως επιστήμονες θεωρούν ότι η νέα μετάλλαξη είναι η πιο σημαντική που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και για αυτό πρέπει να διαπιστωθεί αν αυτό το στέλεχος κάνει μη αποτελεσματικά τα εμβόλια. 

Υπερασπίζοντας την απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Βασίλειο του Εσουατίνι, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραν Σαπς δήλωσε πως το μάθημα της πανδημίας είναι πως έχει κρίσιμη σημασία η γρήγορη δράση. 

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι‘ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.