Αυστηρότερους κανόνες για τους ανεμβολίαστους αποφασίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια

497

Αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια, ενόψει και της διάσκεψης με την καγκελάριο ‚Αγγελα Μέρκελ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Παράλληλα, σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Η Γερουσία του Αμβούργου αποφάσισε σήμερα τη διεύρυνση του Κανόνα 2G (για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) στην εστίαση, στα μπαρ και στα κλαμπ, στην παροχή υπηρεσιών που απαιτούν σωματική επαφή, στα κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, «παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Τσέντσερ και πρόσθεσε ότι στα ιατρεία, στα κομμωτήρια και στα φυσιοθεραπευτήρια η πρόσβαση θα συνεχίσει να επιτρέπεται και με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ. Για την ώρα δεν θα υπάρξει αυστηροποίηση των κανονισμών στο λιανικό εμπόριο και τα μαζικά μέσα μεταφοράς και από τους κανονισμούς εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 18 ετών και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βουστ δήλωσε σήμερα ότι ο Κανόνας 2G θα επιβληθεί «σε όλο το φάσμα του ελεύθερου χρόνου», συμπεριλαμβάνοντας την εστίαση, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Σε συνθήκες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπως σε κλαμπ και αποκριάτικα πάρτυ, θα εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, δηλαδή με τεστ ακόμη και για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες», επισήμανε ο κ. Βουστ.

Κανόνα 2G εφαρμόζει πλέον και η Σαξονία, ακόμη και στο λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των σούπερ-μάρκετ και των φαρμακείων. Οι ανεμβολίαστοι θα αποκλειστούν, μεταξύ άλλων και από τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Στο Ζάαρλαντ, όλες οι δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται στο εξής μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από την Covid-19. Στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ, αλλά θα είναι υποχρεωτική για όλους η χρήση προστατευτικής μάσκας. Ανάλογοι κανόνες ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα και στη Θουριγγία, όπου το αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο σε εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώρους άθλησης. Τον ίδιο κανόνα εφαρμόζει από χθες και το Βερολίνο, ενώ από αύριο θα τον υιοθετήσει και η Βάδη – Βυρτεμβέργη. Από την πλευρά του ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας εφαρμογής του Κανόνα 2G σε όλη τη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα, η πόλη του Μονάχου αποφάσισε την ακύρωση της φετινής υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς που φιλοξενείται παραδοσιακά στην Μαρίενπλατς. «Είναι μια πικρή είδηση αυτή που πρέπει να μεταφέρω σήμερα στους κατοίκους του Μονάχου και κυρίως στους εμπόρους, αλλά η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία μας και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», εξήγησε ο δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας, Ντίτερ Ράιτερ. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και για τις αγορές στη Σαξονία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Όσο όμως αυστηροποιούνται οι κανόνες για τη δημόσια ζωή των πολιτών σε όλη τη Γερμανία, τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το 53% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού όλων των πολιτών άνω των 18 ετών, ενώ το 45% θεωρεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει εθελοντικός. Επιπλέον, το 60% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση των κομμάτων του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού να αφήσουν την «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» να εκπνεύσει στις 25 Νοεμβρίου χωρίς να φροντίσουν για την ανανέωσή της.