Τι πραγματικά συνέβη στον Γιώργο Ζαντιώτη; Αποκλειστική συνέντευξη της αδερφής του, στην Ελληνοφρένεια

418

Η αστυνομία τον καθηλώνει βίαια στο έδαφος. «Είναι εγχειρισμένος, όχι, όχι» φωνάζει η αδερφή του με απεγνωσμένες κραυγές. Δυο ώρες μετά οι αστυνομικοί ανακοινώνουν στην οικογένεια το μαύρο μαντάτο. Ο Έλληνας μετανάστης Γιώργος Ζαντιώτης έχει χάσει τη ζωή του σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι αρχές δε δίνουν τη σωρό στην οικογένεια για οχτώ ολόκληρες μέρες. Πετάνε τα ρούχα του και εκδίδουν ανακοίνωση που κατηγορούν τον ίδιο τον νεκρό για τον θάνατό του. Ενώ όταν τα ΜΜΕ της Γερμανίας ρωτούν γιατί δεν υπήρξε δημόσια ανακοίνωση για άνθρωπο που πέθανε μέσα σε αστυνομικό τμήμα, η εισαγγελία απαντά πως δεν ήταν γεγονός άξιο δημοσίευσης.

Τι συνέβη στον Γιώργο Ζαντιώτη από την πρώτη επίθεση της αστυνομίας μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, δυο ώρες μετά;

Τι προσπαθεί να κρύψει η Γερμανική Αστυνομία;

Γιατί πέταξε τα ρούχα και γιατί παρακρατεί οχτώ μέρες την σωρό του;

Η Ελληνική κυβέρνηση γιατί σιωπά τόσο εκκωφαντικά;

Ακούστε εδώ τη πρώτη συνέντευξη που έδωσαν η αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη, Μαρία Ζαντιώτη και η κοινή τους φίλη, Μαίρη Πρόϊου, οι οποίες αντιμετωπίζουν μαζί αυτήν την δραματική κατάσταση, από την πρώτη στιγμή που η αστυνομία, τους ανακοίνωσε τον θάνατο του Γιώργου.

Η αδερφή του νεκρού ζητά δικαιοσύνη με τρεμάμενη φωνή και συγκλονίζει. Θέλει να μάθει «γιατί σταμάτησε η καρδούλα του» και σπάει η φωνή της όταν περιγράφει πως βγήκαν με τον αδερφό της να διασκεδάσουν και δεν μπόρεσε να τον φέρει πίσω στη μητέρα του. Αναφέρει, επίσης, πως μετά από αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να δει αστυνομικούς γιατί φοβάται.

Η Μαίρη Πρόϊου δηλώνει πως η αστυνομία πέταξε τα ρούχα του νεκρού χωρίς να ρωτήσει κανέναν και αναρωτιέται γιατί.

Οι δύο γυναίκες ευχαριστούν όλους όσους έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους απ΄την πρώτη στιγμή, ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας που ενδιαφέρθηκαν και μάζεψαν ακόμα και χρήματα. Στέκονται επίσης στις δραματικές ομοιότητες της συγκεκριμένης υπόθεσης με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνουν λέγοντας πως αυτή η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουν τον Γολιάθ που έχουν απέναντί τους.