«Ιστορικά ευρήματα»: Το εμβόλιο κατά του ιού HPV μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου κατά 90%

607

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μειώνει τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο. 

Όπως μεταδίδει το BBC, το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) περιέγραψε τα ευρήματα ως «ιστορικά», υπογραμμίζοντας ότι δείχνουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.  Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η επιτυχία σημαίνει πως όσες έχουν εμβολιαστεί ενδεχομένως να χρειάζονται πολύ λιγότερες εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερες από 300.000 κάθε χρόνο. Σχεδόν εννέα στους 10 θανάτους σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες από ό,τι πλουσιότερα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης και σε αγόρια από το 2019.

Τα ευρήματα της μελέτης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία. Τώρα, αυτά τα κορίτσια είναι περίπου στα 20 τους χρόνια. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και  87% μείωση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», ανέφερε ο καθηγητής Πίτερ Σασιένι, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου. 

Οι μειώσεις ήταν λιγότερο δραματικές στην περίπτωση ανοσοποίησης εφήβων μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο εκστρατείας χορήγησης του εμβολίου σε άτομα που δεν το έκαναν στην ώρα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο και ιδανικά πρέπει να χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα για τον HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 περιπτώσεις καρκίνου και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο καθηγητής Σασιένι τονίζει ότι αυτό είναι μοναχά «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς όσοι εμβολιάστηκαν είναι ακόμη νέοι για να εκδηλώσουν καρκίνο, έτσι τα νούμερα θα μεγαλώσουν με τον καιρό.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία με πέντε χρόνια, ωστόσο, ο Σασιένι υποστηρίζει ότι θα αυτό θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρηθεί μετά από τα νέα στοιχεία. 

«Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει αφύπνιση για τις ρυθμιστικές αρχές, οι γυναίκες θα το διαβάσουν αυτό και θα σκεφτούν “γιατί να πάω για εξετάσεις”;», είπε στο BBC και πρόσθεσε: «Ελπίζω να καταλήξουμε σε ένα νέο πρόγραμμα εξετάσεων, δύο ή τρεις φορές στη ζωή της κάθε γυναίκας και να συνεχίσουμε τις εξετάσεις σε γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρει. 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία καθώς και αν θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση στη μέση ηλικία. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100 είδη ανθρωπίνων θηλωμάτων. 

«Το εμβόλιο «σώζει ζωές μειώνοντας δραματικά τα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών»

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο που προστάτευε εναντίον δύο εξ’ αυτών και πρόκειται να ξεκινήσει τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου που προστατεύει ενάντια σε εννέα ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι η κύρια αιτία για τα κονδυλώματα. Οι εκδοχές αυτών που προκαλούν καρκίνο οδηγούν σε επικίνδυνες μεταβολές στο DNA μολυσμένων κυττάρων που τα μετατρέπουν σε καρκίνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μολυσμένο ιστό. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ, επομένως συνδέονται με καρκίνους στον πρωκτό, το πέος, καθώς και στο κεφάλι και τον αυχένα. 

Ωστόσο, το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα ανθρώπινα θηλώματα.  

Η Δρ. Βανέσα Σαλίμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα είναι «σπουδαία» και έδειξαν ότι το εμβόλιο «σώζει ζωές μειώνοντας δραματικά τα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών»

Από την πλευρά της η Μισέλ Μίτσελ, επικεφαλής του Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή να βλέπουμε την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του HPV έχει προστατέψει και θα συνεχίσει να προστατεύει χιλιάδες γυναίκες από το να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».