Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, 4.300 πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράν πέρασαν τα γερμανικά σύνορα από την Πολωνία, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Περισσότερο ενδιαφέρον από τον ίδιο τον αριθμό, 4.300, παρουσιάζει η κατανομή του μέσα στον χρόνο. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο οι αφίξεις ήταν 26, τον Αύγουστο ήταν 474, τον Σεπτέμβριο 1.914 και τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου 1.934. Εχουν υπάρξει δε αναφορές για αρκετούς νεκρούς στην προσπάθεια διάσχισης της ελώδους συνοριακής περιοχής ανάμεσα στη Λευκορωσία και στην Πολωνία, ενώ στην περιοχή αυτή η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει συνοριακό τείχος.
Απάντηση στις κυρώσεις
Υπάρχουν πάντως εγκαταστάσεις αρχικής υποδοχής για τη φιλοξενία των προσφύγων. Λειτουργούν τέσσερις στο Βρανδεμβούργο που φιλοξενούνται οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες, τα οποία έχουν χωρητικότητα 3.500 ατόμων, ενώ με την προσθήκη σκηνών μπορούν να ανέλθουν σε 5.000 άτομα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, φέτος καταγράφηκαν περίπου 5.700 παράτυπες διελεύσεις, ειδικά από πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ και σε άλλα δυο ομόσπονδα κρατίδια στα σύνορα με την Πολωνία: το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και στη Σαξονία. Συνολικά, τα σύνορα έχουν μήκος περίπου 460 χιλιόμετρα.
Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να θυμούνται την κατάσταση το 2015/16, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν τη χώρα. Για το 2021, οι γερμανικές αρχές κάνουν λόγο για περίπου 80.000 νέες αιτήσεις για άσυλο. Πολιτικοί, όπως ο Ραλφ Μπρίνκχαους από τους Χριστιανοδημοκράτες, προειδοποιούν για αύξηση των αριθμών. Αυτή είναι «μια μεγάλη πρόκληση, αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που είδαμε το 2015», δηλώνει από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως τώρα θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές για να στεγαστούν οι άνθρωποι σωστά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενθαρρύνει τις αφίξεις στη χώρα του με τουριστική βίζα, επιτρέποντας εν συνεχεία τη διάσχιση των συνόρων προς την Πολωνία, σε ένα είδος «υβριδικού πολέμου» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται, ενδεχομένως, για την απάντηση του Λουκασένκο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του μετά τις παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριουζ Καμίνσκι, είπε ότι η κατασκευή φράχτη στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία είναι απαραίτητη, γιατί οι διασχίσεις συνεχίζονται παρά την αύξηση των περιπολιών και την ενίσχυση των δυνάμεων που περιπολούν στα σύνορα. Το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του φράχτη με 1,6 δισεκατομμύριο πολωνικά ζλότι (350 εκατομμύρια ευρώ) κατατέθηκε προς συζήτηση χθες στην πολωνική Βουλή. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ το νέο τείχος θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες και ανιχνευτές κίνησης. Οι απόπειρες διάσχισης συνεχίζονται παρά τις καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται από τις πολωνικές αρχές.
Με πληροφορίες από REUTERS και DW