Πλήρωσαν 200 εκατ. δολάρια υπάλληλο της Deutsche Bank για διαρροή

354

H Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Μελλοντικής Εκπλήρωσης Συμβολαίων προσέφερε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην εργαζόμενο της Deutsche Bank που αποκάλυψε εκ των έσω πληροφορίες για σκανδαλώδεις πρακτικές της τράπεζας. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για ρεκόρ αμοιβής σε whistleblower – δηλαδή άτομο που φροντίζει για την διαρροή απόρρητων και συχνά ενοχοποιητικών πληροφοριών για τον οργανισμ’π στον οποίο εργάζεται. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε εγείρει ερωτήματα για την χειραγώγηση του δείκτη Libor για το επιτόκιο με το οποίο τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη. 

Η Ρυθμιστική Αρχή Παραγώγων των ΗΠΑ CFTC εξήγησε πως η αμοιβή «μαμούθ» δόθηκε για την «έγκαιρη και πρωτογενή πληροφορία» που συνεισέφερε σε μία ήδη ανοικτή έρευνα και οδήγησε σε «επιτυχημένη ανάληψης δράσης και επιτυχία σε ακόμα δύο σχετιζόμενες ενέργειες, από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και ξένους ρυθμιστές». 

Barclays, Deutsche Bank, Société Générale

Φυσικά η υπηρεσία δεν κατονόμασε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Άτομα με γνώση της υπόθεσης που μίλησαν στους Financial Times, αποκάλυψαν πως η αμοιβή προήλθε από τον διακανονισμό 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωσε η Deutsche Bank, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής τραπεζιτών.

Τα τραπεζικά ιδρύματα Barclays, Deutsche Bank και Société Générale ήταν μεταξύ των τραπεζών που κατέληξαν σε διακανονισμό με την CFTC και άλλες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Το δικηγορικό γραφείο Kirby McInerney με ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως ο υπάλληλος της Deutsche Bank ήταν πελάτης του και «παρείχε εις βάθος πληροφορίες, ντοκουμέντα και στοιχεία εμπορικών συναλλαγών το 2012», που οδηγήσαν σε έρευνες από την CFTC, αμερικανικούς και ξένους ρυθμιστικούς φορείς για την «χειραγώγηση κρίσιμων οικονομικών δεικτών που χρησιμοποιούν διεθνείς τράπεζες». 

«Η χειραγώγηση οικονομικών δεικτών εξασφαλίζει πλούτο στους εμπλεκόμενους, σε βάρος των συμμετεχόντων στην αγορά», λέει ο Ντέιβιντ Κόβερ, διευθυντικός συνεργάτης στην Kirby McInerney.

Το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στο πλαίσιο του προγράμματος whistleblower της CFCT, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την Kirby McInerney. «Είναι ιστορική» αμοιβή, λέει η Έρικα Κέλτον, δικηγόρος στο γραφείο Phillips & Cohen. «Δεν γνωρίζω για καμία άλλη αμοιβή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα whistleblower που να ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή». 

Από το 2014 που ξεκίνησε το πρότζεκτ με στόχο την εξασφάλιση κρίσιμων, εμπιστευτικών πληροφοριών, η CFTC έχει δώσει συνολικά περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε whistleblowers, που δικαιούνται να λάβουν από το 10% έως το 30% των χρηματικών ποινών που επιβάλλονται. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle