Η πρόταση της Γερμανίας για αυστηροποίηση περιοσμών στους ανεμβολίαστους

427

Όσο όπλησιάζει ο χειμώνας, στη Γερμανία κλιμακώνεται και η συζήτηση για τα δικαιώματα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο και για τους επιπλέον περιορισμούς, αντίστοιχα, των ανεμβολίαστων.

Στην Έσση και στην Κάτω Σαξονία οι τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν το δικαίωμα σε όλα τα καταστήματα, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους, προκαλώντας αντιδράσεις από τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με τη νομική βάση μιας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εκπρόσωπος του REWE και του Penny δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν θα εφαρμόσει τον επιπλέον περιορισμό, καθώς η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την πλευρά του το Aldi ανακοίνωσε ότι «ο αποκλεισμός μιας ομάδας πελατών θα αντιτίθετο στην εικόνα της εταιρίας ως εμπόρου ειδών διατροφής».

Ο Εμπορικός Σύνδεσμός της Γερμανίας δήλωσε πάντως στο ZDF ότι «το γεγονός ότι δίδεται στο εμπόριο αυτή η δυνατότητα είναι κατ‘ αρχήν θετικό», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα καταστήματα που μπορούν στην πράξη να ελέγξουν ενδελεχώς όλους τους πελάτες είναι μόνο εκείνα που δεν έχουν μεγάλη κίνηση, άρα για τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή.