Δωρεάν ταξίδι στην Ευρώπη για νέους με την InterRail

300

60.000 δωρεάν εισιτήρια InterRail για νέους μεταξύ 18-20 ετών που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη θα διαθέσει η Κομισιόν. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Σχεδόν όλοι όσοι επιστρέφουν από ένα τέτοιο ταξίδι έχουν να διηγηθούν συναρπαστικές ή και ξεκαρδιστικές ιστορίες. Συχνά κάνουν ενδιαφέρουσες γνωριμίες με άλλους ταξιδιώτες. Κάποτε ανακαλύπτουν προορισμούς που δεν φαντάζονταν ή παίρνουν ιδέες που μπορεί να αξιοποιήσουν στην ενήλικη ζωή τους. Για μία τιμή «κατ‘ αποκοπή» το μηνιαίο πάσο InterRail για τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους δίνει τη δυνατότητα σε νέους (αλλά τα τελευταία χρόνια και σε μεγαλύτερης ηλικίας) Ευρωπαίους να κάνουν όσα ταξίδια επιθυμούν στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Φυσικά το πάσο έχει ένα κόστος, που δεν είναι αμελητέο. Τώρα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 60.000 δωρεάν εισιτήρια InterRail σε νέους που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη.

«Στη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι μας έδειξαν αλληλεγγύη, αλλά έχασαν πολύτιμες στιγμές και εμπειρίες». Ένα δωρεάν εισιτήριο InterRail είναι ασφαλώς μία μικρή αποζημίωση για τους νεαρούς Ευρωπαίους. Η δωρεάν διάθεση των εισιτηρίων αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής δράσης Discover EU, που εντάσσεται στο ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ και η σχετική αίτηση μπορεί να γίνει απευθείας στην ιστοσελίδα του προγράμματος, για παράδειγμα στο https://europa.eu/youth/discovereu_de. Τα δωρεάν εισιτήρια θα διατεθούν σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Κύρια προϋπόθεση για το δωρεάν InterRail: να είναι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ 18 και 20 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί στο χρονικό διάστημα 1.7.2001 έως 31.12.2003 και βέβαια να είναι πολίτες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επιπλέον προϋπόθεση: θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα κουίζ γνώσεων για την Ευρώπη. Σε περίπτωση που επιλεγούν, θα μπορούν να ταξιδέψουν από μία μέχρι και 30 συνεχείς ημέρες στην περίοδο 1.3.2022-28.2.2023, σε χρονικό διάστημα που εκείνοι θα επιλέξουν. Πάντως η Κομισιόν συνιστά στους δικαιούχους να συμβουλευθούν και την ιστοσελίδα ReopenEU πριν αρχίσουν το ταξίδι τους, ώστε να ενημερωθούν για πιθανούς περιορισμούς λόγω πανδημίας σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές είχαν ζητήσει να δοθεί δωρεάν εισιτήριο InterRail σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που συμπληρώνει τα 18 χρόνια του, ώστε να έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την Ευρώπη με χαμηλό κόστος και μάλιστα σε μία ηλικία που καλείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευσή του και τη μελλοντική ζωή του. Την ιδέα υιοθέτησαν πολιτικοί από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά στην περίοδο 2018/19 διατέθηκαν, για πρώτη φορά, 70.000 δωρεάν εισιτήρια για νέους 18 ετών, ενώ οι σχετικές αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 350.000. Στη συνέχεια το πρόγραμμα «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα αρχίζει και πάλι για τη χρονική περίοδο 2022/2023. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή νέων ηλικίας 19 ή και 20 ετών, ώστε να διεκδικήσουν ένα δωρεάν εισιτήριο και εκείνοι που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια.