Τσαβούσογλου: Μπορεί να κηρύξουμε ΑΟΖ

298

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει η Τουρκία ΑΟΖ στη Μεσόγειο, ενώ επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον μετά τις επικρίσεις του Τζο Μπάιντεν για τις ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία. 

Οεπικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Άγκυρα παίρνει μέτρα απέναντι στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Συρία κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη «λανθασμένη πολιτική της». 

Στις δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να κηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της στη Μεσόγειο. «Αυτό δεν έχει συμβεί από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει τέτοια ανάγκη στη Μεσόγειο, αλλά μπορεί να γίνει», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα παίρνει μέτρα απέναντι στην Ελλάδα, κατά της όποιας προσπάθειας παραβίασης της υφαλοκρηπίδας. 

«Την τελευταία φορά, η Ελλάδα ήθελε να κάνει επιστημονική έρευνα και συμπεριέλαβε ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας μας, ακόμη και αν ήταν 1 χιλιόμετρο. Στόχος τους δεν ήταν να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σε αυτό το ένα χιλιόμετρο, αλλά η υφαλοκρηπίδα μας. Βέβαια, εκδώσαμε την απαραίτητη ΝAVTEX και κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια απάντηση δόθηκε στην Κύπρο. 

«Έχουν μαξιμαλιστική προσέγγιση. Τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα κάνουν παράπονα στη διεθνή κοινότητα για την Τουρκία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι χρήσιμο, ίσως είναι για την εγχώρια πολιτική», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά.