Τίθεται ξανά το ζήτημα του ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους.

304

«Θα θεσπιστεί γενικό όριο ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους» ή «Δεν θα θεσπιστεί γενικό όριο ταχύτητας». Αυτές είναι οι δύο προτάσεις που ακούγονται στη Γερμανία σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για ένα θέμα που ανέκαθεν δίχαζε τη γερμανική πολιτική. Ο Στέφαν Μπράτσελ, διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Αυτοκίνησης από το Μπέργκις Γκλάντμπαχ, συγκρίνει το ζήτημα του ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους με εκείνο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Και τα δύο αφορούν πολλούς ανθρώπους και η συζήτηση γύρω από αυτά είναι έντονη και ατέρμονη.

Στη Γερμανία τα κόμματα πάντως είναι «μοιρασμένα». Τα χριστιανικά κόμματα CDU/ CSU και οι Φιλελεύθεροι απορρίπτουν την εισαγωγή ενός τέτοιου ορίου ταχύτητας. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά τάσσονται υπέρ. Αβέβαιο παραμένει τι θα προκρίνει τελικά ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, όταν αυτός συγκροτηθεί.

Όριο ταχύτητας σημαίνει και περισσότερη ασφάλεια;

Ναι, λένε οι υποστηρικτές του. Ωστόσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πέρυσι περισσότεροι οδηγοί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία που συνέβησαν σε αστικά και υπεραστικά δίκτυα παρά στους μεγάλους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Ένας λόγος είναι ότι οι λωρίδες κυκλοφορίας είναι μεγαλύτερες και καλύτερα διαχωρισμένες. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, άλλες χώρες με γενικά όρια ταχύτητας όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν τα καταφέρνουν καλύτερα από τη Γερμανία αναφορικά με τα τροχαία.

Ένα άλλο επιχείρημα των υποστηρικτών ενός γενικού ορίου ταχύτητας είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μείωσης των ταχυτήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς μια μείωση της ταχύτητας στο 130 θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση δύο εκατομ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Όσο για την ADAC πάντως, δεν κάνει πλέον καμία σύσταση για το θέμα του ορίου ταχύτητας. Αν και πριν από κάποια χρόνια η πλειοψηφία των μελών της ήταν κατά, πλέον η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει. Προς το παρόν 50% των μελών της τάσσονται υπέρ και 45% κατά.

Mάρκο Μίλερ