«Βαθαίνει» η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη – Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο, στα 100 ευρώ

512

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε ακόμα και τα 100 ευρώ ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ, καθώς η Κίνα εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σε μια κίνηση που ίσως απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στις ασταθείς συναλλαγές, τα futures του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 2,3% φτάνοντας τα 100 ευρώ για να υποχωρήσουν ωστόσο στη συνέχεια κατά 4,4%. Όλα αυτά καθώς η Κίνα διέταξε τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της να εξασφαλίσουν αποθέματα πάση θυσία για τον φετινό χειμώνα. Έτσι εντείνεται ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα φορτία άνθρακα.

Στο μεταξύ, οι ενεργειακές τιμές αυξάνονται συνεχώς από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους

Η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και άνθρακα πριν από το χειμώνα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν ορισμένους βιομηχανικούς γίγαντες όπως οι παραγωγοί λιπασμάτων CF Industries και Yara International ASA και η χημική βιομηχανία BASF SE να κλείσουν τις μονάδες ή να περιορίσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην κρίση που έχει ξεσπάσει, με πολλές ωστόσο να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αναταράξεις.

Η Γαλλία για παράδειγμα θα μπλοκάρει κάθε νέα αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου και θα μειώσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ στο TF1 την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης αερίου είναι λίγο κάτω από το 75% γεμάτοι, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η χρήση των αποθεμάτων ξεκινά συνήθως στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ανάλογα με τον καιρό. Μέχρι στιγμής, οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των εποχιακών ορίων για τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg