Στις κάλπες σήμερα η Γερμανία: Οι εκλογές σε αριθμούς – Υποψήφιοι και κόμματα

335

Περίπου 60,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα ομοσπονδιακή κάτω Βουλή – την Μπούντεσταγκ -, τη νέα κυβέρνηση και τον (ή την) επόμενο καγκελάριο, που θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ.

Η 67χρονη αρχηγός της κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης από το 2005, είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν θα είναι υποψήφια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κυβέρνησης αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του από το 1949.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που εκλέχθηκε για την πρώτη της θητεία την 22α Νοεμβρίου 2005, πλησιάζει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, που παρέμεινε καγκελάριος για πάνω από 16 χρόνια, ή 5.869 ημέρες. Έχει ήδη ξεπεράσει τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον καγκελάριο του λεγόμενου γερμανικού μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος στη Δυτική Γερμανία, την οποία κυβέρνησε για 14 χρόνια.

PHOTO: EPA/FILIP SINGER

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της είναι ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που οι δημοσκοπήσεις φέρουν να είναι ο δημοφιλέστερος, ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. Αλλά, καθώς ο καγκελάριος δεν εκλέγεται απευθείας, τα πάντα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα καταλάβει κάθε κόμμα και το ποιος θα είναι ο μετεκλογικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί, όπως συμβαίνει κατά παράδοση στη χώρα εδώ και δεκαετίες πλέον.

Οι εκλογές σε αριθμούς 

6.211 είναι οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag ενώ σε 47 ανέρχονται τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές.

Το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.

Η 26η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή. Το 2017, οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού διήρκησαν 171 ημέρες και η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε μετά από 5 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων