Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Ελλάδα

710

Τα γραφεία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (DGJW – ΕΓΙΝ) στη Θεσσαλονίκη, στο διατηρητέο αρχοντικό της «Βίλας Πετρίδη», εγκαινιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υφυπουργού του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Juliane Seifert, του γενικού γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Βούτσινου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ιδρύθηκε με στόχο να βελτιώσει την ευρωπαϊκή αντίληψη των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και τη Γερμανία και να ενισχύσει τις ανταλλαγές νέων. Εκτός από το γραφείο Θεσσαλονίκης, λειτουργεί αντίστοιχο γραφείο στη Λειψία, και μέσω αυτών ενισχύονται και επιδοτούνται οι φορείς που σχεδιάζουν προγράμματα ανταλλαγών νέων, είτε αυτά αφορούν σχολικές επισκέψεις, είτε εξωσχολικές πολιτιστικές, αθλητικές και κάθε θεματικής δραστηριότητες, με έμφαση στην ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι πόροι του ιδρύματος σε αυτή την πρώτη φάση λειτουργίας του, προέρχονται από χρηματοδότηση της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ήδη από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε να λειτουργεί το γραφείο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε 70 προγράμματα ανταλλαγών, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ θα είχαν ολοκληρωθεί περισσότερα αν δεν συνέτρεχαν οι συνθήκες και περιορισμοί της πανδημίας. Το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως παραχωρήθηκε στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας για τη στέγαση των γραφείων του, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

«Γερμανίδα υφυπουργός: Η Θεσσαλονίκη ιδανική πρέσβειρα για νέους»

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την ιδανική πρέσβειρα για νέους ανθρώπους από τη Γερμανία που θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα», δήλωσε η υφυπουργός του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Juliane Seifert, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία των εγκαινίων, «μία ωραία ημέρα για την ελληνογερμανική φιλία» και εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι να δίδεται στους νέους η δυνατότητα να γνωρίζουν άλλες χώρες, κοινωνίες και πολιτισμούς.

«Χαίρομαι γιατί τα γραφεία του ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζονται σε αυτόν τον εξαιρετικό χώρο, καθώς και στη Λειψία είναι πολύ ωραίος ο χώρος. Βρήκαμε εξαιρετικούς χώρους σε δύο εξαιρετικές πόλεις, ιδανικές τοποθεσίες, όχι μόνο γιατί είναι αδελφοποιημένοι οι δήμοι, αλλά και γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, έχει πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός, καταλήγοντας πως η ανταπόκριση που υπάρχει στις δράσεις του ιδρύματος είναι πολύ θετική και «υπάρχει μεγάλη προσδοκία για την συνέχεια».

Στο ιστορικό της προσπάθειας μέχρι να αποκτήσει το ίδρυμα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος, υπενθυμίζοντας ότι «ξεκίνησε με μια δήλωση των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 2014, συνεχίστηκε με μία ψήφιση της συνθήκης συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας το 2018 στη Βουλή των Ελλήνων, υπογράφηκε το 2019 η συμφωνία για ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας …».

«Η προσπάθεια αυτή θεωρώ ότι ήταν ειλικρινής, όχι μόνο για να φτάσουμε στον στόχο, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε τις βάσεις, ώστε οι νεολαίες των δύο κρατών να έλθουν πιο κοντά και έτσι να μεγαλώσουν και να θωρακιστούν οι δεσμοί των δύο κρατών», είπε ο κ. Βούτσινος και διαβεβαίωσε τα στελέχη του ιδρύματος, ότι «θα είμαστε συμπαραστάτες, θα προσπαθήσουμε ως κυβερνήσεις να μην παρεμβαίνουμε στο έργο σας αλλά να σας βοηθάμε».

«Έχει κλείσει σχεδόν χρόνος από όταν είχαμε βρεθεί στη Λειψία, στα εγκαίνια του γερμανικού τμήματος του ιδρύματος», υπενθύμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τη χαρά του γιατί «σήμερα κλείνει αυτός ο κύκλος και εργαστήκαμε τόσοι πολλοί, με τόση ζέση, για να στεριώσει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας». Παρατήρησε δε, ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και συναίνεσαν διαδοχικές κυβερνήσεις, διαφορετικοί άνθρωποι». Ο κ. Ζέρβας επισήμανε πως το ίδρυμα έχει στόχο την εδραίωση της αλληλεγγύης, την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, ενώ «θα δώσει ευκαιρία σε νέους που προέρχονται από οικονομικά κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες να συμμετέχουν σε συναντήσεις για να γνωρίσουν την κουλτούρα μιας άλλης χώρας. Σημείωσε ακόμη, ότι «την έδρα του ιδρύματος διεκδίκησαν στην Ελλάδα είκοσι διαφορετικοί δήμοι, και ο δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε για πολλούς λόγους», πέραν του ότι η έδρα του βρίσκεται στην – αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη – πόλη της Λειψίας.

Δύο νέοι 18 και 22 ετών, από το κέντρο προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των νέων του Δενδροποτάμου «Φάρος του κόσμου», οι οποίοι επισκέφθηκαν δύο φορές την Κολωνία, στο πλαίσιο των ανταλλαγών του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, αφηγήθηκαν στιγμές από την εμπειρία τους και μίλησαν για τα ερεθίσματα και εφόδια που απέκτησαν μέσα από αυτήν.