Εκλογές στη Γερμανία-και τέλος μιας εποχής

357

Κάπου 60,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα ομοσπονδιακή κάτω Βουλή – την Μπούντεσταγκ -, τη νέα κυβέρνηση και τον (ή την) επόμενο καγκελάριο, που θα διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ.

Η67χρονη αρχηγός της κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης από το 2005, είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν θα είναι υποψήφια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κυβέρνησης αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του από το 1949.

Η Άγγελα Μέρκελ, που εκλέχθηκε για την πρώτη της θητεία την 22α Νοεμβρίου 2005, πλησιάζει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, που παρέμεινε καγκελάριος για πάνω από 16 χρόνια, ή 5.869 ημέρες. Έχει ήδη ξεπεράσει τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον καγκελάριο του λεγόμενου γερμανικού μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος στη Δυτική Γερμανία, την οποία κυβέρνησε για 14 χρόνια.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της είναι ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που οι δημοσκοπήσεις φέρουν να είναι ο δημοφιλέστερος, ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. Αλλά, καθώς ο καγκελάριος δεν εκλέγεται απευθείας, τα πάντα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα καταλάβει κάθε κόμμα και το ποιος θα είναι ο μετεκλογικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί, όπως συμβαίνει κατά παράδοση στη χώρα εδώ και δεκαετίες πλέον.