Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα «μάτια» των γενικών προξένων της Γαλλίας και της Γερμανίας

530

Μια πόλη με προοπτικές «βλέπουν» στη Θεσσαλονίκη οι γενικές πρόξενοι της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαντρίν Μουσέ και Σίβυλλα Μπέντικ, οι οποίες μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη «μέσα από τα „μάτια“ της διεθνούς διπλωματίας», στην εκδήλωση που διoργάνωσε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιέγραψαν μια πόλη που με εξαίρεση κατά κύριο λόγο το κυκλοφοριακό, είναι όμορφη για να ζεις, αλλά και μια πόλη που παρουσιάζει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έκαναν ιδιαίτερη μνεία στον δυναμικό και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο νεανικό πληθυσμό της πόλης, που λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία στην αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από ξένες εταιρείες, το πολύ υψηλό επίπεδο των τριών πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Διεθνές Πανεπιστήμιο), τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της καινοτομίας αλλά και τις παραδοσιακά στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους μ‘ αυτό το κομμάτι της Ελλάδας.

«Χαρτογραφώντας» τους τομείς που μπορούν να αποτελέσουν δυνάμει πεδία επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εταιρείες της χώρας της, η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και την περιοχή, αλλά και στο παράδειγμα της Fraport και το έργο που έχει επιτελέσει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε δε, ότι εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η κλιματική αλλαγή και οι τρόποι αντιμετώπισής της μέσω των ΑΠΕ, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανάγκη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες».

Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης τόνισε την ανάγκη «να εστιάσουμε στις καινοτόμες επενδύσεις, στις νέες τεχνολογίες και στις υποδομές» κι εστίασε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση οι νέοι που φοιτούν στα πανεπιστήμια της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των προγραμμάτων συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

Τόσο η κ. Μουσέ όσο και η κ. Μπέντικ εμφανίστηκαν αισιόδοξες ως προς την ανάπτυξη των γαλλικών και γερμανικών αντίστοιχα επενδύσεων στη βόρεια Ελλάδα εν γένει, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση έναρξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τη Γερμανίδα πρόξενο να δηλώνει εντυπωσιασμένη από την πλήρως ψηφιοποιημένη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα. «Ούτε ένα χαρτί δεν χρειάστηκε να παραλάβω, ακόμη και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και αυτό είναι πολύ θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ιστορικοί οι δεσμοί με την πόλη»

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε προξενείο στη Θεσσαλονίκη το 1686, ενώ αντίστοιχα μακραίωνη είναι και η διπλωματική παρουσία της Γερμανίας, με την ημερομηνία ίδρυσης του προξενείου να παραπέμπει επίσης στους οθωμανικούς χρόνους. Το γεγονός αυτό, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, καταδεικνύει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο χωρών γι‘ αυτό το κομμάτι της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Γαλλίδα πρόξενος έκανε εκτενή αναφορά στους Γάλλους που έβαλαν τη δική τους «σφραγίδα» στην πόλη, με κορυφαίο τον Ερνέστ Εμπράρ, την «ψυχή» του πολεοδομικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης, ενώ η Γερμανίδα πρόξενος μετέφερε την εμπειρία της από τις συζητήσεις που έχει με πολλούς ανθρώπους που συναντά στην πόλη, οι οποίοι έχουν και από μια ιστορία να της διηγηθούν από την εποχή που εργάζονταν στη Γερμανία, η οποία και υποδεχόταν μεγάλο αριθμό Ελλήνων μεταναστών εργατών από τη δεκαετία του ’60.

Μήνυμα προς τις γυναίκες για το δικαίωμα στην ισότητα

Οι δύο διπλωμάτισσες δεν παρέλειψαν ν‘ αναφερθούν και στον ρόλο των γυναικών στις κοινωνίες, όπου ζουν, εν μέσω της μεγάλης συζήτησης που γίνεται στην Ελλάδα και αλλού για την ανάγκη ενδυνάμωσής τους. «Θέλω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν πως έχουν δύναμη. Από μικρές μας έχουν γαλουχήσει (με στερεότυπα) να είμαστε καλά κορίτσια, φιλικά, να μην μιλάμε υπερβολικά. Οι νεαρές γυναίκες είναι αρκετά πιο θαρραλέες και αυτό είναι πολύ θετικό. Η βάση είναι η παιδική ηλικία και ο τρόπος που μεγαλώνουμε. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες. Είμαστε ίσες με τους άντρες το μόνο που μας διαφοροποιεί είναι η βιολογική μας υπόσταση και τίποτε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπέντικ.

«Η θητεία μου αποτελεί την πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα την θέση της πρόξενου στο Γαλλικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να ανατρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και οι γυναίκες να έχουν πιο ενεργή παρουσία σε θεσμικούς ρόλους και όχι μόνο», σημείωσε η κ. Μουσέ υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ίσοι και η ισότητα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Παπαδοπούλου.