Ακατανόητη η επιλογή του εμπλεκόμενου στο Μάτι ως αρχηγού της Πυροσβεστικής

570

Ποιος είναι όμως ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που επέλεξε η κυβέρνηση και στο βιογραφικό του αναφέρει ότι έχει λάβει μέρος σε δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης μεταξύ των οποίων η Κινέττα Αττικής το 2018, χωρίς καμία αναφορά στο Μάτι;

Οι συγγενείς των νεκρών της φωτιάς στο Μάτι σε προ μερικών μηνών επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν την άμεση παραίτηση του Αρχηγού, αναφέρουν για το ρόλο του τότε: “…Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε”.

Ακόμα πιο συγκλονιστική όμως, ήταν η κατακλείδα της επιστολής εκείνης: “Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν «κρύβεται», για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;”

Λίγο καιρό πριν η Αθηνά Μουτάφη, που έχασε τον 25χρονο γιο της, είχε στείλει κι εκείνη μια παρόμοια επιστολή με το ίδιο αίτημα, αλλά ο Στ. Κολοκούρης αν και κατηγορούμενος για το Μάτι, παρέμενε στη θέση του και ποτέ δεν λογοδότησε κανένας για την ακατανόητη αναβάθμισή του σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο πραγµατογνώµονας ∆ηµήτρης Λιότσιος, ο οποίος έγινε γνωστός  µετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος του µε στόχο τη συγκάλυψη, στην καταθεση του αναφέρει ότι “ο κ. Κολοκούρης απέφυγε να µου απαντήσει σε συγκεκριµένα ερωτήµατα ως όφειλε, εµποδίζοντας έτσι και αυτός το έργο που µου είχε αναθέσει η Εισαγγελία Πληµµελειοδικών Αθηνών”.

Αλλά και ο ανακριτής για το Μάτι, στην πρόταση με την οποία ζήτησε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αναφέρει για τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής: «Ο Στέφανος Κολοκούρης, διοικητής (τότε) της πρώτης ΕΜΑΚ, στον οποίο είχε δοθεί εντολή από τις 17.00 να µεταβεί στο Νταού Πεντέλης δεν µετέβη ποτέ στην περιοχή, αλλά παρέµεινε στην Κινέτα».«… ενώ είχε λάβει σχετική εντολή, επέλεξε σκοπίµως να παραµείνει στην περιοχή της Κινέτας, καθιστώντας ανενεργό τόσο το έµψυχο δυναµικό, όσο και τον διασωστικό εξοπλισµό της ΕΜΑΚ». Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάκρισης που εχουν δημοσιευθεί και στον τύπο “οι κινήσεις του τότε διοικητή της ΕΜΑΚ εξετάστηκαν µέσω των στιγµάτων του GPS του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, τα οποία δείχνουν ότι έφτασε στον Βουτζά και στο Μάτι περίπου στις 21.00”.  Ο ίδιος βέβαια στη νέα κατάθεση του στη δικαιοσύνη, αρνήθηκε ότι είχε πάρει εντολή από τις 17.00, όπως είχε παραδεχθεί αρχικά, σύμφωνα με το ρεπορταζ για το ανακριτικό έργο που δημοσιεύτηκε στον τύπο και  ισχυρίστηκε ότι εκτέλεσε «όλες τις προβλεπόμενες δράσεις με ιδιαίτερη επιμέλεια», εξαγριώνοντας τους πληγέντες της φωτιάς στο Μάτι. 

Εξίσου ακατανόητη είναι και η τοποθέτηση στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, του τότε αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Τσουβάλα,  ο οποιος είχε ενεργό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης στο Μάτι και συμμετείχε στο κυβερνητικό επικοινωνιακό σόου συγκάλυψης ευθυνών που είχε στηθεί τότε, προκαλώντας την κοινή γνώμη. 

Με πληροφορίες από τη Lifo