Την ερχόμενη εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ ξεκινά και πάλι τις τακτικές επαφές της με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων και όπως προκύπτει από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σειρά από μέτρα για να φρενάρει το αναμενόμενο τέταρτο κύμα πανδημίας. 

Θεωρείται βέβαιο ότι οι μάσκες ως μέσο προστασίας θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα, τα λεωφορεία, ή τα τραίνα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022. Περί αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση. Τι θα γίνει όμως με τους ανεμβολίαστους; Σύμφωνα με τα σχέδια του Γενς Σπαν από τον Σεπτέμβριο, η είσοδος στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης και γυμναστηρίων μόνο με βάση το τρίπτυχο „εμβολιασμένοι, αναρρώσαντες, τεσταρισμένοι“ θα είναι δυνατή. Μάλιστα από τα μέσα Οκτωβρίου προβλέπεται η κατάργηση των δωρεάν τεστ για εκείνους που μπορούν να εμβολιαστούν. Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα δωρεάν τεστ βοήθησαν μέχρι τώρα στην ανακοπή του τρίτου κύματος πανδημίας και να συνέβαλαν στην μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα. „Στο μεταξύ, υπάρχει προσφορά εμβολίων για τον καθένα, επομένως από τη δική μας οπτική γωνία το κόστος των τεστ δεν χρειάζεται να βαρύνει εσαεί τον φορολογούμενο“.

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνα Λάμπρεχτ υπογράμμισε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για εγκύους, ή για όλους εκείνους στους οποίους οι εμβολιασμοί αντενδείκνυται, αλλά για όσους ενσυνείδητα παίρνουν την απόφαση να μην εμβολιαστούν. „Αυτή η κατηγορία πολιτών θα πρέπει να αποφασίζει για τεστ, ακόμη κι αν χρειάζεται να τα πληρώνει, εφόσον θέλει να μπει σε εστιατόρια ή σε κλειστές εκδηλώσεις“.  Για τα δωρεάν τεστ η κυβέρνηση έχει καταβάλει φέτος 3,7 δις ευρώ σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης (BAS). Αλλά τα πιθανά μέτρα δεν τελειώνουν εδώ. Αναλόγως των εξελίξεων ο υπουργός Υγείας σκέφτεται να επιτρέψει την είσοδο σε εκδηλώσεις και στην γαστρονομία μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Με άλλα λόγια, όχι πάλι ένα σκληρό λοκντάουν, αλλά ένα οιονεί λοκντάουν για ανεμβολίαστους.“Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον“ έκανε έκκληση μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. „Προστατεύει όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και την κοινωνία“.

Αντιδράσεις για „περιορισμό των ελευθεριών“

Τα κυβερνητικά σχέδια εν μέσω μάλιστα προεκλογικής εκστρατείας φούντωσαν τις αντιδράσεις αξιωματούχων από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. „Θα ήταν λάθος και νομικά μη αποδεκτό να αποκλείσουμε τους ανεμβολίαστους από τη δημόσια ζωή“ είπε στην εφημερίδα Bild ο Ντίτμαρ Βόιντκε, κυβερνήτης δήμαρχος της Βρέμης. Προς την ίδια κατεύθυνση και το σχόλιο της Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργού του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας. „Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν περισσότεροι, αλλά απειλές δεν μας πάνε παρακάτω. Χρειάζεται πειθώ“. Το κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο σημειωτέον αρχές του χρόνου ζητούσε μέτρα χαλάρωσης για εμβολιασμένους, απέρριψε τα σχέδια με περιορισμούς για μη εμβολιασμένους. Ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είπε στην εφημερίδα Welt ότι „‚όποιος δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό, θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή με ένα αρνητικό τεστ 24 ωρών. Κάθε τι άλλο θα ισοδυναμούσε με δυσανάλογο περιορισμό των ελευθεριών. Αλλά θα ήταν και λάθος λόγω της διαφορετικής επιδημιολογικής εικόνας σε επίπεδο περιφέρειας ανά τη χώρα“. Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι κατηγόρησε τον Γενς Σπαν για αθέτηση υποσχέσεων: „H κυβέρνηση έχει αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό“. 

Αλλά και στην οικονομία τα νέα σχέδια δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. „Ο διάλογος και τα νέα μέτρα μου φαίνονται εν μέρει κινδυνολογία, η Γερμανία με τον δείκτη θετικότητας λιγότερο από το 20, βρίσκεται πολύ κάτω στην Ευρώπη“ είπε η Ίνγκριντ Χάρτγκενς, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA). Παράλληλα απορρίπτει και το τρίπτυχο „εμβολιασμένοι, αναρρώσαντες, τεσταρισμένοι“ ως υποχρεωτική προϋπόθεση για είσοδο στη γαστρονομία. Τάσσεται ωστόσο υπέρ του δικαιώματος ξενοδόχων και εστιατόρων να μην επιτρέπουν την είσοδο σε μη εμβολιασμένους. „Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, από το να θεσπιστεί δια νόμου ή κανονισμού δεσμευτικά για όλους. Σε ένα κράτος δικαίου τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά. Είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο, μόνο σε περίπτωση που επιδεινωθεί δραματικά η επιδημιολογική κατάσταση“. Από τις αντιδράσεις γίνεται εμφανές ότι και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το γερμανικό ρητό ότι „το φαγητό δεν τρώγεται τόσο ζεστό, όσο ψήνεται“.