Γιατρός γονιμοποιούσε ασθενείς με δικό του σπέρμα- Αποζημίωση εκατομμυρίων στα «παιδιά» του

673

Αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων θα λάβουν πρώην ασθενείς και παιδιά ενός Καναδού γιατρού γονιμότητας, που χρησιμοποιούσε δικό του ή άγνωστο σπέρμα για να αφήσει έγκυες ασθενείς του.

Ησυγκεκριμένη αποζημίωση θεωρείται ο πρώτος τέτοιου είδους νομικός συμβιβασμός που συμφωνείται ποτέ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ενάγοντες θα λάβουν αποζημίωση με βάση το επίπεδο ζημίας που θα κρίνει το δικαστήριο. Επιπλέον θα δοθούν χρήματα για μια βάση δεδομένων DNA που θα επιτρέψει σε δεκάδες παιδιά να ταυτοποιήσουν τους βιολογικούς πατέρες τους. 

Η αγωγή περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 226 άτομα. Ο Δρ. Μπάργουιν εργαζόταν σε δυο κλινικές στην Οτάβα του Οντάριο. Σε κάποια ζευγάρια, στα οποία είπαν πως θα χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του άντρα, δόθηκε τυχαίο άγνωστο δείγμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σπέρμα του γιατρού. Μερικές υποθέσεις χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970. Ο Δρ. Μπάργουιν είναι σήμερα ηλικίας 80 ετών και δεν έχει ασκήσει το επάγγελμα από το 2014. 

Η Ρεμπέκα Ντίξον, 31 ετών, ανακάλυψε ότι πραγματικός της πατέρας ήταν ο Δρ. Μπάργουιν -του οποίου την κλινική είχαν επισκεφτεί οι γονείς της- όταν εμφάνισε μια ασθένεια, που δεν είχε κανείς άλλος στην οικογένειά της. Με τους γονείς της κατέθεσαν μήνυση το 2016.

«Δεν νομίζω πως θα μπει ποτέ επίλογος», σημείωσε. «Είναι κάτι που θα μας στοιχειώνει στην υπόλοιπη ζωή μας. Ωστόσο η αποζημίωση θα επιτρέψει σε πολύ κόσμο να ηρεμήσει», πρόσθεσε. Η χρηματική συμφωνία προβλέπει επίσης την διάθεση 75.000 δολαρίων Καναδά για να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για παιδιά που συνελήφθησαν στις κλινικές τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του πατέρα τους. Στόχος είναι τα παιδιά να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τον βιολογικό πατέρα τους, να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό και να βρουν τυχόν ετεροθαλή αδέλφια. 

Από την πλευρά του, ο Δρ. Μπάργουιν «αρνείται και θα συνεχίσει να αρνείται όλες τις κατηγορίες», σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ενώ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο σχετικά με την αποζημίωση. Να σημειωθεί πως το 2019, του αφαιρέθηκε επίσης η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.