Πώς θα διαμορφωθεί ένα ακόμα φθινόπωρο με κορωνοϊό στη Γερμανία

677

Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου κυριαρχούν και σήμερα τα σχέδια του Βερολίνου για υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοϊού σε όλους όσους εισέρχονται στη Γερμανία, οδικώς, αεροπορικώς, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι!

ΗFrankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Χωρίς σχέδιο»: «Περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι πλέον εισαγόμενα. Θα πρέπει επομένως να αυξηθούν τα τεστ, οι έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και να επιβληθεί καραντίνα όπου κριθεί απαραίτητο. Είναι στο χέρι όλων μας πως θα διαμορφωθεί ένα ακόμα φθινόπωρο με κορωνοϊό. Την διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν η προσέλευση  του πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα, η αύξηση των τεστ και η συνετή συμπεριφορά».

Υπέρ των υποχρεωτικών τεστ για τους εισερχόμενους στη Γερμανία τάσσεται και η Augsburger Allgemeine: «Η υποχρέωση όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό. Κάθε έγκαιρα εντοπισμένο κρούσμα συμβάλλει στο άνοιγμα των σχολείων, καταστημάτων και της εστίασης το φθινόπωρο και απομακρύνει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Από την άλλη είναι σωστό ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί κάθε όχημα στα γερμανικά σύνορα. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι επιχείρημα κατά ενός υποχρεωτικού αρνητικού τεστ».

Τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου φωτίζει η Süddeutsche Zeitung: «Οι δηλώσεις του Βαυαρού πρωθυπουργού ότι από 1ης Αυγούστου θα ισχύει η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ για όλους δείχνει το πνεύμα ανταγωνισμού μεταξύ του Μάρκους Ζέντερ και του υποψήφιου καγκελάριου των συντηρητικών Άρμιν Λάσετ. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο μόνος στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης, που ανησυχεί για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, διότι αυτό ενδέχεται θέσει σε κίνδυνο τη σχεδόν βέβαιη νίκη των συντηρητικών στις εκλογές και να ακυρώσει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στη πραγματικότητα όμως οι διαφωνίες γύρω από την καταπολέμηση της πανδημίας είναι απλά η αφορμή για μια νέα, ανοιχτή κόντρα Ζέντερ-Λάσετ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τους συντηρητικούς στην τελική ευθεία για τις εκλογές».