Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε το μεσημέρι την τελευταία καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης με τους διαπιστευμένους ανταποκριτές στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η εκδήλωση είχε όμως και τον χαρακτήρα απολογισμού για το διάστημα της διακυβέρνησής της. Η συνέντευξη ξεκίνησε όμως με δύο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία: τις πλημμύρες και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων, η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους εμβολιασμένους να ενθαρρύνουν ανεμβολίαστους στο στενό τους περιβάλλον, να εμβολιαστούν. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να τηρούνται οι κανόνες προστασίες: κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και να πραγματοποιούνται τεστ. Αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία εβδομάδα στη δυτική Γερμανία η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα ακόμη.

«Κάτι θα βρεθεί να κάνω»

Ερωτηθείσα για την κλιματική αλλαγή, που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα των κυβερνήσεων της, η καγκελάριος υποστήριξε αυτό το διάστημα καταβλήθηκαν μεν προσπάθειες για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα «δεν ήταν αρκετά» σε σχέση με το στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν στην ΕΕ οι διαδικασίες προκειμένου επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Η καγκελάριος εικάζει ότι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, θα συνεπάγονται «βαθιές τομές» στη ζωή των ανθρώπων, τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και την προμήθεια ενέργειας.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει μετά το τέλος της θητείας της, η καγκελάριος απάντησε: «Με τον καιρό κάτι θα βρεθεί να κάνω».