Γερμανία: Γενική κινητοποίηση, νέες βροχές

468

Νέες, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στη Βαυαρία, στην ημιορεινή Σαξονία, αλλά και στη γειτονική Αυστρία.

Στο Μπέρχτεσγκαντεν της Βαυαρίας οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό από την κακοκαιρία, ενώ περισσότεροι από 130 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο σημείο σπεύδει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, καθώς και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Επικίνδυνα ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στη βαυαρική πόλη Πάσαου, η οποία είναι χτισμένη στη συμβολή τριών ποταμών. Αλλά και στο Μόναχο οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει ο ποταμός Ίζαρ, που διέρχεται από τη βαυαρική πρωτεύουσα.  

PHOTO: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές το μεσημέρι της Κυριακής

Το μεσημέρι της Κυριακής επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στη Ρηνανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, Μαλού Ντράιερ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Άντεναου της Ρηνανίας η καγκελάριος έκανε λόγο για ένα «τρομακτικό σκηνικό», ανέφερε μάλιστα ότι «η γερμανική γλώσσα δεν έχει καν λέξεις για να περιγραφεί αυτή η ερήμωση». Η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει ευρύτατο «πακέτο βοήθειας», που θα περιλαμβάνει άμεση βοήθεια για τους πληγέντες, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών. Από κει και πέρα, τόνισε η καγκελάριος, «χρειάζεται μία πολιτική, που θα εστιάζει στην προστασία του κλίματος και της φύσης σε μεγαλύτερο βαθμό απ‘ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί καθυστερεί ο εντοπισμός των αγνοουμένων, η πρωθυπουργός Μαλού Ντράιερ ανέφερε: «Μέχρι πριν από λίγο υπήρχαν παντού νερά, ήταν ένα σκηνικό καταστροφής. Αλλά τώρα η αστυνομία, ο στρατός και η πυροσβεστική χτενίζουν συστηματικά την περιοχή και ελπίζουμε το καλύτερο».