Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση της FDA για το σύνδρομο Guillain-Barré

710

Η FDA πρόσθεσε μια νέα προειδοποίηση στο φυλλάδιο πληροφοριών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό, αναφέροντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για το σύνδρομο Guillain-Barré 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. 

Σε επιστολή προς την εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτήρισε «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα εμφάνισης αυτή της σπάνιας νευρολογικής διαταραχής μετά τον εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι οι άνθρωποι στους οποίους χορηγείται το μονοδοσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα ή δυσκολία σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του προσώπου. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της FDA προς την Johnson & Johnson αναφέρεται ότι στις προειδοποιήσεις για το σκεύασμα προστίθεται το εξής: «Αναφορές για ανεπιθύμητα περιστατικά μετά τη χρήση του εμβολίου Janssen για τον κορωνοϊό δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Guillain-Barré 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό». 

Επίσης, στις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονται μπήκε η προσθήκη που αναφέρει ότι το σύνδρομο αυτό «έχει εμφανιστεί σε κάποιους ανθρώπους» που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

«Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή», αναφέρει η FDA, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό όσοι εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα εξής συμπτώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου Janssen (J&J): 

  • Αδυναμία ή μούδιασμα, ιδιαίτερα στα πόδια ή στα χέρια, που επιδεινώνεται και εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος. 
  • Δυσκολία στο περπάτημα. 
  • Δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, του μασήματος ή της κατάποσης. 
  • Διπλωπία ή αδυναμία κίνησης των ματιών. 
  • Δυσκολία στον έλεγχο της κύστης ή στην εντερική λειτουργία. 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει χορηγηθεί σε περίπου 12,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με FDA, 100 προκαταρκτικές αναφορές για περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré περιλαμβάνουν 95 σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες απαιτήθηκε νοσηλεία, ενώ έχει αναφερθεί ένας θάνατος. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για τις περιπτώσεις του συγκεκριμένου συνδρόμου. Επεσήμανε ακόμη ότι τα περιστατικά Guillain-Barré που έχουν αναφερθεί σε εμβολιασμένους με το Johnson & Johnson ξεπερνούν μόνο κατά μικρό ποσοστό τον συνήθη ρυθμό εμφάνισης. 

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των νεύρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται έπειτα από λοίμωξη και οι πιο πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άνδρες, πολλοί από τους οποίους ήταν 50 ετών και άνω. Δεν διαπιστώθηκαν περισσότερες του αναμενόμενου περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré σε όσους έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.