Οικονομικό κίνητρο προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί εισηγούνται επιστήμονες στη Γερμανία

648

Την παροχή οικονομικού κινήτρου προκειμένου να ενισχυθεί η προσέλευση για εμβολιασμό προτείνουν γερμανοί ακαδημαϊκοί και αναφέρονται μάλιστα στο παράδειγμα της Ελλάδας και στην «Κάρτα Ελευθερίας» των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών. Ταυτόχρονα, όσο μειώνεται ο αριθμός των πολιτών που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, πληθαίνουν οι προτάσεις για «δημιουργικούς» τρόπους προσέλκυσης των πολιτών στον εμβολιασμό.

«Ηκοινωνική αξία ενός εμβολιασμού είναι 1500 ευρώ», υπολόγισε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και η οικονομολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Νόρα Τσεχ προτείνει ένα μπόνους ύψους 100-500 ευρώ. «Με 100 ευρώ η βούληση για εμβολιασμό θα πλησιάσει το 80%. Με 500 ευρώ θα πετύχουμε το 90%», δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η κυρία Τσεχ, η οποία υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με δική της μελέτη για τις ΗΠΑ, τα μεγάλα ποσά φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά ένα ποσό της τάξης των 20 δολαρίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αντίθετα, περιορίζοντας την διάθεση των πολιτών για εμβολιασμό. Αν «η κοινωνική αξία του εμβολιασμού είναι 1500 ευρώ, ένα μέρος αυτού του ποσού πρέπει να καταβληθεί στους πολίτες», αναφέρει η ερευνήτρια και τονίζει ότι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, αντέδρασαν νωρίτερα. «Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο όπου η προσφορά για εμβολιασμό υπερβαίνει τη ζήτηση. Νομίζω ότι είναι κρίμα που περιμέναμε τόσο πολύ, όταν αυτό θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από εβδομάδες», δηλώνει η κ. Τσεχ και εκφράζει την πεποίθηση ότι στην Γερμανία τελικά δεν θα δοθούν οικονομικά κίνητρα.

Οι ερευνητές Γιαν Σνέλενμπαχ από το Πολυτεχνείο του Κότμπους και Έκεχαρντ Κέλερ από το Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν τάσσονται επίσης υπέρ της εισαγωγής οικονομικού κινήτρου για τον εμβολιασμό. «Θα έπρεπε να είναι κάτι σημαντικό, σκέφτομαι 200 ή 300 ευρώ», δηλώνει στην FAZ ο κ. Σνέλενμπαχ και προτείνει μάλιστα να δοθεί κάποια «αποζημίωση», και σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή παρακινούν φίλους και συγγενείς να το κάνουν.

Εκτός από τα αμιγώς οικονομικά κίνητρα, η συζήτηση αφορά παράλληλα και άλλα θετικά κίνητρα, όπως την ελεύθερη είσοδο σε μουσεία που εισηγήθηκε ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναζητά τρόπους να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οργανωθεί εμβολιασμός σε χώρους όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου, οι εκκλησίες και τα τζαμιά, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ πρότεινε να δημιουργηθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού, οι οποίες θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού και σε πολυσύχναστα σημεία, ακόμη και κοντά σε μπαρ.

«Γιατί να μην εγκατασταθεί μονάδα εμβολιασμού σε ένα εμπορικό κέντρο;», λέει χαρακτηριστικά και ο Γιαν Σνέλενμπαχ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν αλλά δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Για πολλούς δεν θεωρείται φυσιολογικό να ξεκινήσουν περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες», εξηγεί η Νόρα Τσεχ, ενώ ο κ. Σνέλενμπαχ διευκρινίζει ότι εκείνοι οι οποίοι περίμεναν με ενθουσιασμό να εμβολιαστούν έχουν ήδη φροντίσει για αυτό. «Τώρα πρόκειται για εκείνους οι οποίοι δεν είναι αρνητές των εμβολίων – αυτούς ούτως ή άλλως δεν θα τους πείσουν τα χρήματα – αλλά είναι μάλλον αργοί. Ένα άμεσο κίνητρο θα λειτουργήσει καλύτερα», εξηγεί.