Έκθεση στην Königsplatz – «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές»

349

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώνει έκθεση σε ανοιχτό χώρο μπροστά από την Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή (Antikensammlung) στην Königsplatz, από τις 7 έως τις 19 Ιουλίου 2021, με θέμα «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μόναχο, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση της Αθήνας και του Μονάχου ο βασιλιάς Όθωνας και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α’ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, ο Όθωνας ορίζεται ως ο πρώτος βασιλιάς του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Μαζί του ταξιδεύει στην Ελλάδα ομάδα Γερμανών μηχανικών που αναλαμβάνουν να ανοικοδομήσουν την Αθήνα, η οποία το 1834 ορίζεται ως πρωτεύουσα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, συντελείται στο Μόναχο, με επιθυμία του βασιλιά Λουδοβίκου Α’, η μετατροπή της πόλης σε «Αθήνα του Ίζαρ». Τα κτήρια, όπως αυτά της Königsplatz, που χτίζονται στο Μόναχο εκείνη την περίοδο έχουν ως πρότυπο την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.

Στην έκθεση «Αθήνα-Μόναχο: Αρχιτεκτονικές Επιρροές» παρουσιάζονται φωτογραφίες και πληροφορίες για τα κτήρια της Αθήνας, που οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα και για τα κτήρια του Μονάχου της εποχής του Λουδοβίκου Α’ που μετέτρεψαν την πόλη σε «Αθήνα του Ίζαρ». O Leo von Klenze, ο Friedrich von Gärtner και άλλοι λιγότερο γνωστοί – αλλά με εξίσου σημαντικό έργο – αρχιτέκτονες άλλαξαν την εικόνα των δυο πόλεων και συνετέλεσαν στη στενή μεταξύ τους αρχιτεκτονική σχέση.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Επανάστασης μέσα από την παρουσίαση της οικιστικής εξέλιξης της Αθήνας τον 19ο αιώνα, καθώς και η ενίσχυση της μακρόχρονης και ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας.