Έφηβος δημιούργησε app για να βοηθήσει την αδελφή του που πάσχει από σπάνιο σύνδρομο να «μιλήσει»

415

Ένας έφηβος από τις ΗΠΑ ανέπτυξε μια εφαρμογή για να βοηθήσει την αδελφή του να επικοινωνήσει με την οικογένειά της και τους φίλους της. 

Ο16χρονος Άρτσερ δημιούργησε ένα app θέλοντας να βοηθήσει την 14χρονη Della που πάσχει από μία σπάνια γενετική ασθένεια, το σύνδρομο Bainbridge-Ropers, που επηρεάζει την ικανότητά της στην ομιλία. Ο Άρτσερ παρατήρησε πως οι αντίστοιχες εφαρμογές που κυκλοφορούσαν ήδη στις πλατφόρμες ήταν πάρα πολύ ακριβές και ένα άτομο με προβλήματα ομιλίας έπρεπε να καταβάλει εκατοντάδες δολάρια για να αποκτήσει κάποια από αυτές. Δεν θεώρησε δίκαιη την κατάσταση και φρόντισε η δική του εφαρμογή να είναι εντελώς δωρεάν για όλους.  

Χρησιμοποιώντας ένα τάμπλετ, η Della πατά στην οθόνη αφής τις λέξεις που θέλει να πει, και αυτές εκφωνούνται από την φορητή συσκευή. Μπορεί όταν θέλει να σχηματίσει ολόκληρες προτάσεις. Πολλά εικονικά «πλακάκια» συνοδεύονται από εικόνες για να της είναι ακόμα πιο εύκολο να βρει αυτό που ψάχνει και να επικοινωνήσει. 

Όταν ο Άρτσερ ανέβασε τον πρώτο κώδικα σε μία επίδειξη στο TikTok, χιλιάδες υποδέχτηκαν την ιδέα του με ενθουσιασμό. Κάποιοι προγραμματιστές προθυμοποιήθηκαν μάλιστα να τον βοηθήσουν και έτσι η προσπάθειά του στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. 

«Προσπαθούσα να κάνω κάτι που εταιρείες και προγραμματιστές πληρώνονται πολύ μεγάλα ποσά για να το κάνουν. Είμαι απλώς ένα παιδί στο σπίτι του.»