Η Κομισιόν αποδέχτηκε το γερμανικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το ύψος της χρηματοδότησης για τα γερμανικά προγράμματα κυμαίνεται στα 25,6 δις ευρώ. Το 52% των γερμανικών επενδύσεων αφορούν προγράμματα ψηφιοποίησης. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Τουλάχιστον το 42% του ποσού που θα λάβει η Γερμανία θα επενδυθεί σε προγράμματα για την προστασία του κλίματος. Η κ. φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν να μειώσει γραφειοκρατικές διαδικασίες που παρεμποδίζουν επενδύσεις.

Παρεμπιπτόντως, το ποσό για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται στα 30,5 δις ευρώ, της Ιταλίας στα 69 δις ευρώ και της Ισπανίας στα 70 δις ευρώ. Το καλοκαίρι του 2020 τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο 750 δις ευρώ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τις σημερινές τιμές το συνολικό ποσό της βοήθειας ανέρχεται, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα 800 δις ευρώ. Όπως επεσήμανε στο Βερολίνο, η ζήτηση για το πρώτο δεκαετές ομόλογο ύψους 20 δις που εξέδωσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ήταν επτά φορές μεγαλύτερη.