Ιστορική χορωδία στη Γερμανία σπάει την παράδοση αιώνων και δέχεται κορίτσια

Η απόφαση να ανοίξει το Domspatzen για κορίτσια το 2022 ελήφθη ομόφωνα από τους κυβερνήτες, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του καθεδρικού ναού!

360

Για πρώτη φορά στην ιστορία μιας από τις πιο διάσημες χορωδίες αγοριών της Γερμανίας, το Regensburger Domspatzen, θα δέχεται και κορίτσια.

ΗΒαυαρική πόλη του Ρέγκενσμπουργκ έχει χορωδία αγοριών στον Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό από το 975 μ.Χ. Τα κορίτσια που θα εκπαιδεύονται στο σχολείο από το επόμενο έτος θα ενταχθούν σε μια νέα χορωδία ενώ η αρχική χορωδία θα παραμείνει ως έχει. Η απόφαση να ανοίξει το Domspatzen για κορίτσια το 2022 ελήφθη ομόφωνα από τους κυβερνήτες, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του καθεδρικού ναού.

«Η χορωδία για κορίτσια και γυναίκες θα είναι ένας νέος, πρόσθετος μουσικός πυλώνας στη μουσική του καθεδρικού ναού του Ρέγκενσμπουργκ», ανέφερε η δήλωση. Τα αγόρια δεν μπορούν να τραγουδούν στη χορωδία, εκτός εάν φοιτούν στο σχολείο του καθεδρικού ναού. 

Η χορωδία Regensburger Domspatzen έχει μια γυναίκα επικεφαλής, την Christine Lohse ενώ μουσικός διευθυντής είναι ο Christian Heiss. Και οι δύο διορίστηκαν πριν από 18 μήνες.

Η αλλαγή της ηγεσίας έγινε μετά από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που έπληξε τη χορωδία με τη δημοσίευση μιας επίσημης έκθεσης το 2017 και δύο ακόμα αναφορών το 2019. Ωστόσο, οι πρώτοι ισχυρισμοί για εκτεταμένη κακοποίηση σε παιδιά της χορωδίας είχαν ήδη εμφανιστεί από το 2010.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 547 αγόρια που συμμετείχαν στις χορωδίες κακοποιήθηκαν στο Domspatzen μεταξύ του 1945 και του 1992. Οι διευθυντές και οι δάσκαλοι ήταν μεταξύ των 49 φερόμενων δραστών.

Το 2019 ο ιστότοπος Καθολικών ειδήσεων The Tablet ανέφερε ότι η επισκοπή του Ρέγκενσμπουργκ πλήρωσε τα θύματα συνολικά 3,8 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Ένας από αυτούς που κατηγορήθηκαν στην έρευνα, ήταν ο Georg Ratzinger, μεγαλύτερος αδελφός του Πάπα Βενέδικτου XVI. Ο Georg Ratzinger, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 96 ετών, απέτυχε να παρέμβει, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ulrich Weber, ο οποίος ερεύνησε την κακοποίηση.