Γενς Σπαν: Σταδιακή άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

323

H χώρα καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Οι εκκλήσεις για άρση της χρήσης μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται.

Με αυτά τα δεδομένα ο γερμανός υπ. Υγείας Γενς Σπαν (CDU), μιλώντας τη Δευτέρα στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, τοποθετήθηκε υπέρ της σταδιακής άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σε περιοχές που εμφανίζουν μειωμένο δείκτη μετάδοσης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «σε περιοχές με πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων και πολύ υψηλό βαθμό εμβολιασμού, το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά και σε εσωτερικούς χώρους». Υπέρ της άρσης της υποχρωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους φαίνεται να τάσσεται και ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιδημιολόγος και εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατώ (SPD) για θέματα Υγείας, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για τους εσωτερικούς, κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

Γερμανία όπως Δανία;

Στο μεταξύ η γειτονική Δανία ήρε τη Δευτέρα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν από όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Υπέρ της συνέχισης της χρήσης μάσκας προς το παρόν στα σχολεία τάσσεται η Ένωση Γερμανών Εκπαιδευτικών, με τον πρόεδρό της, Xανς-Πέτερ Μάιντινγκερ να απευθύνει έκκληση για «περισσότερη προσοχή» ειδικά εν ώρα μαθημάτων. Μάλιστα όπως αναφέρει σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί στη Γερμανία δεν έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα ο Μάιντινγκερ φοβάται για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν την περίπτωση της Μ. Βρετανίας, όπου η ινδική μετάλλαξη αυξάνει και πάλι τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα επίσης με τον επιδημιολόγο Ραλφ Μπαρτενσλάγκερ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα T-Οnline, η χρήση μάσκας είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Είναι απαραίτητη, ακόμη κι αν δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη τους καλοκαιρινούς μήνες».

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ-Κάναζιτ θεωρεί τουλάχιστον τη χρήση μασκών τύπου FFP2 περιττή, σε ανοιχτούς χώρους περιοχών με δείκτη θετικότητας κάτω του 10. «Στον υπαίθριο χώρο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει νόημα μόνο σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις» δήλωσε τέλος ο Πέτερ Βάλγκερ από τη Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομειακής Υγιεινής στην Bild am Sonntag.