Μια «Πύλη» συνδέει κατοίκους πόλεων που απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους (video)

432

Έως τον Αύγουστο οι κάτοικοι της λιθουανικής πόλης Βίλνιους θα μπορούν να βλέπουν και να χαιρετούν τους περαστικούς από την κεντρική πλατεία της πολωνικής πόλης Λούμπλιν παρά το ότι οι δύο πόλεις απέχουν 605 χιλιόμετρα η μία από την άλλη.

Η «Πύλη», ένα ζευγάρι σφαιρικού σχήματος οθονών με κάμερες, εγκατεστημένων στα κέντρα των δύο πόλεων, μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνες από και προς ένα σημείο πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού της πρωτεύουσας της Λιθουανίας και της πλατείας Plac Litewski στη Λούμπλιν.

Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε, μεσούσης της πανδημίας η οποία θέτει περιορισμούς στα ταξίδια, μετά από πέντε χρόνια εργασίας ανθρώπων από το Κέντρο Καινοτομίας και Δημιουργικότητας «LinkMenų fabrikas» του Vilnius Gediminas Technical University. «Φαίνεται ότι με υλικά μέτρα όπως το PORTAL οι ψυχολογικοί φραγμοί εξαφανίζονται και ο κόσμος εμπλέκεται με ενθουσιασμό σε δράση μπροστά στην πύλη και είναι φιλικοί ο ένας προς τον άλλο. Οι πιο πολλοί δεν χρειάζονται καν ενθάρρυνση και πλησιάζουν την πύλη με περιέργεια· ή, απλά, λαχταρούν ανθρώπινη επαφή στη διάρκεια αυτής της πανδημίας» είπαν, μιλώντας στο Bored Panda, οι άνθρωποι πίσω από το πρότζεκτ.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Λούμπλιν για την πρώτη «οπτική γέφυρα». Στην πολωνική πόλη υπογράφηκε την 1η Ιουλίου 1569 η Ένωση της Λούμπλιν, η οποία δημιούργησε την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ήδη προγραμματίζονται άλλες δύο «οπτικές γέφυρες»: μία με το Λονδίνο και μία με το Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας το 1991.