Υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός νεαρών ανδρών έχουν πάθει καρδιακή φλεγμονή μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων των Pfizer/ BioNTech και της Moderna, σύμφωνα με τα δεδομένα από δύο συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας εμβολίων, ανακοίνωσαν τα CDC.

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών και άλλες ρυθμιστικές αρχές ερευνούσαν περιστατικά καρδιακής φλεγμονής, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ ότι διαπίστωσε μια «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της Pfizer με τον μικρό αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες.

Τα CDC ανακοίνωσαν ότι ακόμη αξιολογούν τον κίνδυνο και δεν έχουν καταλήξει ακόμη ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Ενώ κάποιοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία, οι περισσότεροι ανέρρωσαν πλήρως από τα συμπτώματα που εμφάνισαν, ανέφεραν τα CDC.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στα αμερικανικά συστήματα για τις παρενέργειες εμβολίων (VAERS) μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου είτε των Pfizer/ BioNTech είτε της Moderna ήταν άνθρωποι 12-24 ετών, ανέφεραν τα CDC. Αυτές οι ηλικιακές ομάδες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 9% των συνολικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

«Ξεκάθαρα έχουμε μια ανισορροπία εκεί», δήλωσε ο δρ. Τομ Σιμαμπουκούρο, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου ανοσοποίησης των CDC. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συνέβησαν εντός μίας εβδομάδας από τον εμβολιασμό, συμπλήρωσε.

Παρατηρήθηκαν 283 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε άτομα 16-24 ετών στα δεδομένα των VAERS. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αναμένονται 10-102 περιπτώσεις, με βάση τα ποσοστά στον αμερικανικό πληθυσμό, ανέφεραν τα CDC.

Επίσης ο Σιμαμπουκούρο σημείωσε ότι υπήρχε υπεροχή των ανδρών στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες ανάμεσα στις περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που αναφέρθηκαν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που έπαθαν φλεγμονή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου ήταν τα 24 έτη, σύμφωνα με τα δεδομένα των VAERS. Σχεδόν το 80% των περιπτώσεων ήταν άνδρες.

Ακόμη ο Σιμαμπουκούρο δήλωσε ότι το VSD- ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης ασφάλειας εμβολίων- έδειξε αυξημένη συχνότητα καρδιακής φλεγμονής σε άτομα 16-36 ετών μετά τη δεύτερη δόση, σε σύγκριση με το ποσοστό που παρατηρήθηκε μετά την πρώτη δόση. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την αξιολόγηση των CDC για τα περιστατικά καρδιακής φλεγμονής, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των αναφορών είναι μικρός με δεδομένο τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί».

Σε εξέλιξη είναι η προσεκτική αξιολόγηση των αναφορών, σημείωσε η εταιρεία και τόνισε ότι αυτή η διαδικασία «δεν έχει καταλήξει ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA προκαλούν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα». Η Moderna επίσης υπογράμμισε ότι δεν έχει θεμελιωθεί αιτιώδης σχέση της πάθησης με το εμβόλιό της. Ανέφερε ακόμη ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την περαιτέρω αξιολόγηση.

Τα CDC θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω οι αποδείξεις και ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τη χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA.