«Πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19για παιδιά από 12 ετών και άνω έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12 – 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά. Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε έφηβους άνω των 12 ετών, ακολουθώντας το παράδειγμα μίας σειράς άλλων χωρών που προηγήθηκαν.

Χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ιταλία: Στις 31 Μαΐου ενέκρινε την επέκταση της χρήσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Γερμανία: Από τις 7 Ιουνίου θα δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιάζονται.

Πολωνία: Την ίδια μέρα θα δώσει τη δυνατότητα του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Λιθουανία: Τον Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών.

Εσθονία: Έως το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων, όπως ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ERR, επικαλούμενος τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την covid-19.

Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παιδιά από 12 ετών μπορούν να κάνουν εμβόλια από την 1η Ιουνίου.

Αυστρία: Η χώρα σκοπεύει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών έως το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vindobona.

Ουγγαρία: Άρχισε τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 16-18 ετών στα μέσα του περασμένου Μαΐου, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua.

Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός Ε.Ε.)

Βρετανία: Η Pfizer δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι ζήτησε έγκριση από τη Βρετανία για χρήση του εμβολίου της για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Νορβηγία: Η εφημερίδα VG σημείωσε ότι η χώρα εκτιμάται ότι θα χορηγήσει το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από την covid-19.


Μέση Ανατολή

Ντουμπάι: Την 1η Ιουνίου ξεκίνησε την χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η χώρα είχε εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 12-15 ετών για επείγουσα χρήση στα μέσα του Μαΐου.


Ασία

Σιγκαπούρη: Την 1η Ιουνίου ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού της σε εφήβους ηλικίας 12-18 ετών.

Ιαπωνία: Στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Φιλιππίνες: Στις 26 Μαΐου η χώρα αποφάσισε να επιτρέψει το εμβόλιο της Pfizer για επείγουσα χρήση σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Αμερική

Χιλή: Στις 31 Μαΐου ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-16 ετών.

ΗΠΑ: Άρχισε τον εμβολιασμό των εφήβων στα μέσα Μαΐου μετά την έγκριση από το CDCP της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Καναδάς: Στις αρχές Μαΐου ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών.