Με επίσημη απόφαση του πάπα Φραγκίσκου οι νόμοι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας γίνονται αυστηρότεροι, ιδίως για κληρικούς που τελούν αδικήματα παιδεραστίας.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ποντίφικα, «όποιος κληρικός ασελγεί σε βάρος ανηλίκων ή ατόμων που έχουν διανοητικό πρόβλημα, θα τιμωρείται με στέρηση του δικαιώματος να ιερουργεί και, αν η περίπτωση το απαιτεί, με αναγκαστική παραίτηση από την ιδιότητα του κληρικού», όπως αναφέρεται στο σχετικό, επίσημο  κείμενο της Αγίας Έδρας. Ίδια τιμωρία προβλέπεται για τους ιερείς που εξωθούν ανήλικα στην πορνογραφία ή έχουν στην κατοχή τους εικόνες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, πάντα με ανήλικα.

Τα μέτρα αυτά της Καθολικής Εκκλησίας θα πρέπει φυσικά να συμβαδίζουν με τις ποινικές διώξεις που ασκούνται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις δικαστικές αρχές των διαφόρων κρατών. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα των Καθολικών  Επισκόπων Ιταλίας Avvenire, με τους νέους αυτούς κανόνες περιορίζεται αυστηρά και  η δυνατότητα του κάθε επισκόπου να αποφασίζει αυτόνομα με ποιο τρόπο πρέπει να τιμωρεί  τους παιδεραστές ιερείς.

Συμπαράσταση προς τα θύματα

Η  νέα  στροφή του Βατικανού, σύμφωνα με  πολλούς αναλυτές, αποφασίζεται μετά από δεκάδες δημοσιογραφικές έρευνες (στην Ιταλία και όχι μόνον) οι οποίες έδειξαν ότι υψηλόβαθμοί κληρικοί – σε αρκετές περιπτώσεις –  συμβούλευαν τα θύματα παιδεραστίας να μην υποβάλουν μήνυση, ώστε να συγκαλυφθεί ουσιαστικά το όλο σκάνδαλο.

Το επιπλέον βήμα  του Φραγκίσκου αποτελεί φυσική συνέχεια της απόφασης, που έλαβε πριν από ενάμιση χρόνο, να καταργήσει κάθε μορφή απορρήτου της Αγίας Έδρας, που κάλυπτε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερωμένους. «Πρόκειται για ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό μήνυμα συμπαράστασης προς τα τόσα θύματα παιδεραστίας στην Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero.

Ένα μήνυμα που δείχνει ότι το Βατικανό είναι πρόθυμο να συνεργαστεί εμπράκτως με τις δικαστικές αρχές όλων αυτών των κρατών, ώστε κάποιες πρακτικές και αδικήματα  ασυνείδητων ιερέων  να αποτελούν πια ένα καταδικαστέο παρελθόν.