Θεσσαλονίκη ο μύθος της αδερφής του Μέγα Αλεξάνδρου που μεταμορφώθηκε σε Γοργόνα (VIDEO)

557

Την πρώτη παραγωγή των Μύθων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Αφετηρία ο «Μύθος της Γοργόνας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πολιτιστική κληρονομιά υλική και άυλη και ο σύγχρονος πολιτισμός αναγνωρίζονται ως κύρια στοιχεία ταυτότητας κάθε πόλης. Ο πολιτισμός ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής προβολής της πόλης». Χρησιμοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την προβολή του μυθικού πλούτου της πόλης θέλοντας να ισχυροποιήσει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, της ταύτισης και της ιστορικής συνέχειας».

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Β. Πατουλίδου, «δημιουργούμε μαγεία. Στόχος μας είναι να διεγείρουμε το συναίσθημα του τουριστικού κοινού που απευθυνόμαστε. Οι μύθοι μας είναι ο πλούτος μας».

Σε επιστολή της για το θέμα, η κ. Πατουλίδου αναφέρει:

Η πόλη των 2.500 χρόνων

Η πόλη της αδιαπραγμάτευτης ιστορίας και των αιώνιων μύθων

Η παγκόσμια απήχηση της ισχυρής μορφής του Μ. Αλεξάνδρου εμπεριέχεται στο υλικό του «Μυθιστορήματος του Μ. Αλεξάνδρου» τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον μυθικό του πλούτο υπάρχει η ιστορία της Θεσσαλονίκης. Της αδερφής του Μέγα Αλεξάνδρου που μεταμορφώθηκε σε Γοργόνα γιατί πέταξε το «αθάνατο νερό». Όταν κατάλαβε το λάθος της παρακάλεσε τον Θεό να ζει με την ελπίδα πως ακόμα κι αν πεθάνει ο αδερφός της, θα επιστρέψει στη ζωή. Η παράκλησή της εισακούστηκε και μεταμορφώθηκε σε γοργόνα. Από τότε γυρίζει στις θάλασσες και ρωτά τους ναυτικούς αν …

« Ζῆ »;;; ο Βασιλιάς Αλέξανδρος

Ο μύθος της Γοργόνας όπως όλοι οι ελληνικοί μύθοι, είναι ένα πνευματικό αγαθό με ακατάλυτη αξία πέρα και πάνω από το χρόνο. Ενέπνευσαν κορυφαίους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πήραν μορφή στη παγκόσμια λογοτεχνία, ζωγραφική πλαστική και μουσική.

Οι μύθοι μας αποτελούν αντικείμενο γνώσης σοφίας και πηγή απαράμιλλης έμπνευσης που πυρπολεί την φαντασία. Όταν μία πόλη κρατάει στα χέρια ένας ένα τόσο ισχυρό πολιτισμικό περιουσιακό στοιχείο που σαγηνεύει μεγάλους καλλιτέχνες, είναι βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πάνω της τα βλέμματα όλων των χωρών.