Η ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή των CDC για την ασφάλεια των εμβολίων δεν ανέφερε πολλές λεπτομέρειες. Σημείωνε μόνο ότι υπήρξαν «σχετικά λίγες» αναφορές για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι οποίες μπορεί να είναι εντελώς άσχετες με τον εμβολιασμό.

Ηαξιολόγηση των CDC για αυτές τις αναφορές είναι σε αρχικό στάδιο και ο οργανισμός ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει καθορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια προκάλεσαν την καρδιακή πάθηση. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες στους επαγγελματίες της υγείας, προκειμένου να είναι σε εγρήγορση για ασυνήθιστα καρδιακά συμπτώματα ανάμεσα στους νέους που έχουν μόλις κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Μπορεί απλά να είναι μία σύμπτωση ότι κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε η δρ. Σελίν Γκούντερ, ειδικός επί των μεταδοτικών ασθενειών στο Bellevue Hospital Center της Νέας Υόρκης. «Είναι πιο πιθανό κάτι τέτοιο να συμβαίνει τυχαία, επειδή τόσο πολλοί άνθρωποι εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν εμφανίστηκαν κυρίως και έφηβους και νεαρούς ενήλικες τέσσερις ημέρες έπειτα από τη δεύτερη δόση ενός εκ των δύο εμβολίων τεχνολογίας mRNA, δηλαδή τα σκευάσματα της Moderna και των Pfizer/ BioNTech. Επίσης, τα περιστατικά αφορούν περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια. «Οι περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να είναι ήπιες και συνεχίζονται οι συμπληρωματικές εξετάσεις», ανέφερε η επιτροπή του CDC.

«Ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα δεδομένα για αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αν σχετίζονται με το εμβόλιο ή αν είναι τυχαίες», δήλωσε η δρ. Ιβόν Μαλντονάντο, επικεφαλής της επιτροπής για μεταδοτικές ασθένειες στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Στο μεταξύ, είναι σημαντικό οι παιδίατροι και άλλοι γιατροί να αναφέρουν οποιοσδήποτε ανησυχίες προκύπτουν μετά τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, οι ειδικοί έδωσαν έμφαση ότι η πιθανά σπάνια παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας ωχριά μπροστά στους πιθανούς κινδύνους από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου συνδρόμου που αποκαλείται «long Covid». Η σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.


Στον γενικό πληθυσμό, περίπου 10-20 άτομα ανά 100.000 πολίτες κάθε χρόνο εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα, ή φλεγμονή στην καρδιά, με συμπτώματα που ποικίλουν από κόπωση και πόνο στο στήθος έως αρρυθμίες και ανακοπή. Πολλοί άλλοι είναι πιθανό να έχουν ήπια συμπτώματα και να μην γίνει ποτέ διάγνωση, σύμφωνα με ερευνητές.

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από αυτές που διαπιστώνονταν κανονικά σε νεαρούς ανθρώπους, σύμφωνα με το CDC. Αλλά, η επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων ήταν την άποψης ότι «οι πληροφορίες για τις αναφορές μυοκαρδίτιδας πρέπει να κοινοποιηθούν στους παρόχους υγείας».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ηλικία των ατόμων που αφορούν αυτές οι περιπτώσεις. Από τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για άτομα από 16 ετών και άνω, ενώ αυτό τον μήνα δόθηκε το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε παιδιά 12-15 ετών.

Περισσότεροι από 161 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Από αυτούς, περίπου 4,5 εκατ. είναι από 12 έως 18 ετών.