Σε εκ νέου διαστρέβλωση της ιστορίας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε δηλώσεις με τις οποίες αναφέρεται τόσο στην Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και στις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να κατηγορήσει της Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Επίσης, σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, μίλησε για «σοβαρή αντίφαση» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που, «περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» για πολιτικούς και λαϊκιστικούς λόγους, τα οποία είναι ιστορικά αμφιλεγόμενα και δεν περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσαβούσογλου :
Ο Αγώνας Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούνταν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της δύναμης εισβολής και των συμμοριών που είχαν υπό τον έλεγχο τους την Ανατολία, και χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης για καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία.
Από αυτήν την άποψη, ενώ η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιόδου, δεν πρέπει να ξεχάσει τις άμεσες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη, απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες και γεμάτες ψευδαισθήσεις δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 που παραποιούν εντελώς την ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντι-Τουρκικών λόμπι συμφερόντων να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας διαστρεβλωμένες κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν καμία ιστορική βάση, εκτός Ελλάδας.
Στερείται αξιοπιστίας το να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα, η οποία έχει καταγραφεί σε ιστορικά αρχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε όταν εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και όταν ξεκίνησε μια σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αργότερα έγινε θύμα.
Αντιμέτωποι με τη φρικτή διάσταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής, οι Σύμμαχοι έπρεπε να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση μιας Επιτροπής Ερευνών, και το ότι αυτή η κατοχή που ήταν το πεδίο της φρικαλεότητας, μετατράπηκε σε επαίσχυντη εισβολή.
Καλούμε την ελληνική ηγεσία να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών, και να αποδεχτεί τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, των οποίων οι πράξεις καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το νόμο του πολέμου.
Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθει η σημερινή ελληνική ηγεσία από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία στις 19 Μαΐου 1919, για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Υπενθυμίζουμε ότι η εγκατάλειψη της ανεύθυνης πολιτικής αντίληψης να γίνεται προσπάθεια να διαβάζεται η ιστορία αντίστροφα, θα είναι κυρίως προς το συμφέρον της Ελλάδας. Αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα, καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και για ένα ευημερές μέλλον βάσει της συνεργασίας».
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ σχολίασε πως: “Απορρίπτουμε παντελώς τους ισχυρισμούς εναντίον του Προέδρου μας στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στόχος των επισημάνσεων που έκανε ο Πρόεδρος μας δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών αθώων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και νέοι, με τις επιθέσεις που πραγματοποιεί επί μέρες χωρίς διάκριση εις βάρος της Παλαιστίνης. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος μας υπενθύμισε τις δηλώσεις ενός πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Στην κοινωνία μας, η οποία σέβεται όλες τις πεποιθήσεις και έχει μια κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και πεποιθήσεων, ο αντισημιτισμός δεν βρήκε ποτέ έδαφος να επιβιώσει. Τα εδάφη της χώρας μας ήταν η πατρίδα πολλών Εβραίων που διέφυγαν από την Ιερά Εξέταση αιώνες πριν και από το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Γενναίοι Τούρκοι διπλωμάτες βοήθησαν στη διάσωση εκατοντάδων Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα.
Οι Εβραίοι πολίτες μας ζουν σε αυτήν τη γη για αιώνες με ειρήνη και ηρεμία, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι από τις χώρες που τηρούν απόλυτα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που όρισε τον αντισημιτισμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πρώτη φορά. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο αντισημιτισμός χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τον Πρόεδρό μας.
Από την άλλη πλευρά, η έννοια του αντισημιτισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εξαιρέσει από την κριτική τις εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πολιτικές κάθαρσης που εφαρμόζει η σημερινή ισραηλινή διοίκηση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, καθώς και τις συστηματικές πολιτικές της στα κατεχόμενα εδάφη.
Είναι εμφανείς οι σοβαρές διαστάσεις των προσπαθειών για παροχή ασυλίας στο Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σε ένα σημαντικό θέμα όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, λόγω του αποκλεισμού ενός κράτους μέλους. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι η πηγή των άδικων κατηγοριών εναντίον του Προέδρου μας και οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν στο Ισραήλ διεθνή ασυλία είναι ίδιες.
Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» για πολιτικούς και λαϊκιστικούς λόγους, τα οποία είναι ιστορικά αμφιλεγόμενα και δεν περιέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία. Ο Πρόεδρος μας επέστησε την προσοχή σε αυτήν την αντίφαση.
Οι τρέχουσες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ήρθε στην εξουσία με βάση την παγκόσμια τάξη, το νόμο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, βρίσκονται ουσιαστικά σε αντίφαση με τους προαναφερθέντες λόγους. Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του άμαχου πληθυσμού, αντί να διατυπώνει άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον των ηγετών μας. Η άρση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτόν τον τομέα».
Για το βομβαρδισμό της έδρας της ερυθράς ημισελήνου στη Γάζα, δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα τον ισραηλινό βομβαρδισμό της έδρας της Ερυθράς Ημισελήνου του Κατάρ (QRCS) και τις επιθέσεις που προκάλεσαν ζημίες στο νοσοκομείο Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani στη Γάζα στις 17 Μαΐου 2021. Ευχόμαστε το έλεος του Αλλάχ σε όσους έχασαν τη ζωή τους και θέλουμε μια γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες ως αποτέλεσμα αυτών των φρικτών επιθέσεων, οι οποίες αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στο φιλικό και αδελφικό κράτος του Κατάρ και στους ανθρώπους του. Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για να υποχρεώσει το Ισραήλ να τερματίσει την αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση βίας και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο”.