Πολιτικό σεισμό στον κυβερνητικό συνασπισμό «Χριστιανική Ενωση-Σοσιαλδημοκράτες» της Γερμανίας έχει προκαλέσει η παραίτηση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφει, λόγω υποψίας για λογοκλοπή της διδακτορική της διατριβής.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus», η υποβολή της παραίτησης της 43χρονης Σοσιαλδημοκράτισσας στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έγινε χθες. Η Γκίφει θεωρείται ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του SPD και η παραίτησή τής από την γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γερμανία, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Ωστόσο, θα παραμείνει υποψήφια για τη δημαρχία του Βερολίνου στις εκλογές των κρατιδίων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Η ίδια πάντως γνώριζε ότι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έχει αποφασίσει να αφαιρέσει τον διδακτορικό της τίτλο, ο οποίος της απονεμήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», τον Ιανουάριο του 2019 έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι η διατριβή της εξεταζόταν από το Πανεπιστήμιο λόγω υποψίας για λογοκλοπή. Η έρευνα κατέληξε στην ακύρωση του διδακτορικού της τίτλου.