Παρακάτω θα βρείτε συγκεκριμένες οδηγίες, όπως αυτές μας παραδίδονται από τις Αρμόδιες Αρχές της κάθε χώρας.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται σε επιβάτες:  

 • με εθνικότητα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη της οικογένειάς τους,
 • με εθνικότητα από χώρες εντός Schengen και μέλη της οικογένειάς τους,
 • που είναι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων χωρών: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Ισραήλ, Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και Σερβία, 
 • Ιατροφαρμακευτικό προσωπικό,
 • επιβάτες με άδεια μακράς παραμονής ή visa από χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες εντός Schengen,
 • πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικό προσωπικό κλπ.,
 • επιβάτες μετ’ επιβίβασης,
 • επιβάτες εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών εκτός Schengen, που ταξιδεύουν για ειδικό λόγο και τους έχει δοθεί άδεια από το Ελληνικό Προξενείο.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας: 

 • υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους,
 • υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR για τον COVID-19 το οποίο θα έχουν πραγματοποιήσει κατά τις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα Αγγλικά και να φέρουν το όνομα και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του επιβάτη. 
 • Εξαιρέσεις:
  Μόνιμοι κάτοικοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασίλειου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα & της Σιγκαπούρης μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα είτε αν: 
  • φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για COVID-19, που πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας στοματοφαρυγγικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα
   είτε αν: 
  • κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στα Αγγλικά, που εκδόθηκε από Δημόσια Αρχή, που αποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Η λίστα με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά είναι διαθέσιμη εδώ. Το Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις εξής οδηγίες:
   • Αποδεκτή γλώσσα: Αγγλικά
   • Έχει εκδοθεί από Δημόσια Αρχή
   • Περιλαμβάνει το πλήρες όνομα του επιβάτη
   • Αναφέρει τον τύπο του εμβολίου
   • Περιλαμβάνει τον αριθμό δόσεων και τις ημερομηνίες εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολίου πρέπει να επιδεικνύεται στους αξιωματικούς της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και στον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας που είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά έως 5 ετών και οι transit επιβάτες (που έρχονται από εξωτερικό και συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω Ελλάδας σε άλλη χώρα του εξωτερικού). 

 • Μόνιμοι κάτοικοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασίλειου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα και της Σιγκαπούρης εξαιρούνται από την υποχρέωση για καραντίνα. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιρούνται από τους περιορισμούς καραντίνας εάν παρέχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για COVID-19 72 ώρες πριν από την άφιξη μαζί με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι υπόλοιποι επιβάτες πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους για επτά (7) ημέρες κατά την άφιξη στον τόπο κατοικίας τους, όπως δηλώνεται στο υποβληθέν Passenger Locator Form (PLF), εκτός εάν η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι μικρότερη και έτσι ο περιορισμός ισχύει για εκείνη την περίοδο. 


Απαραίτητα έγγραφα

Passenger Locator Form (PLF)

Διαδικασίες πριν την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

 • Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους, να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF). 
 • Ενδέχεται να επιβληθεί καταβολή προστίμου από τις Ελληνικές αρχές, αν δεν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF και δεν θα μπορεί να επιβιβασθεί στην πτήση του. 
 • Μετά τη συμπλήρωση, οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι. 
 • Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που έλαβαν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη.
 • Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών.
 • Επείγουσες περιπτώσεις ταξιδιού που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από την κράτηση, θα εξεταστούν από τις Ελληνικές Αρχές ανά περίπτωση και η αποδοχή ή απόρριψη θα κοινοποιηθεί στους αιτούντες μέσω μηνύματος email. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ύπαρξη τέτοιου είδους επιβεβαίωσης μέσω e-mail, πριν από την αποδοχή επιβατών για επιβίβαση.

Η Διαδικασία του PLF αποτελεί μία διαδικασία των Αρμόδιων Αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη. Για όποιες απορίες σχετικά με την συμπλήρωσή του και την αποστολή του QR code, απευθύνεστε στις Αρμόδιες Αρχές. 

Διαδικασίες κατά την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

Οι επιβάτες που θα υποβληθούν στο διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 έχουν επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία του QR code και της συμπλήρωσης του PLF και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εάν ο έλεγχος είναι θετικός, οι επιβάτες θα τίθενται σε καραντίνα. O διαγνωστικός έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης για κάποιον προορισμό εσωτερικού στην Ελλάδα, εφόσον έχουν επιλεγεί από το QR code να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, μετά τον έλεγχο θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου. Αν λόγω της διαδικασίας του διαγνωστικού ελέγχου ο επιβάτης καθυστερήσει με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επιβιβαστεί στην πτήση ανταπόκρισης, αυτόματα θα μεταφέρεται στην επόμενη διαθέσιμη πτήση για τον τελικό του προορισμό. 

Οι επιβάτες που έρχονται με πτήση από το εξωτερικό για να συνεχίσουν μέσω Ελλάδας με πτήση ανταπόκρισης για το εξωτερικό δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 ούτε χρειάζεται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το PLF όπως αναφέρεται παραπάνω. 

Διαδικασίες πριν την αναχώρηση επιβατών προς το εξωτερικό από την Ελλάδα

 • Όλοι οι πολίτες Ελληνικής υπηκοότητας και οι πολίτες με άδεια παραμονής στην Ελλάδα που αναχωρούν για το εξωτερικό από την Ελλάδα, μέχρι νεοτέρας, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF).
 • Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές την συμπλήρωση του PLF.

Η Διαδικασία του PLF αποτελεί μία διαδικασία των Αρμόδιων Αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη. Για όποιες απορίες σχετικά με την συμπλήρωσή του και την αποστολή του QR code, απευθύνεστε στις Αρμόδιες Αρχές. 

Διαδικασίες μετακίνησης εντός Ελλάδος
Τα ταξίδια εντός Ελλάδας πραγματοποιούνται κανονικά, με αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα πτήσεων λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Μέχρι 14/05/2021 οι επιβάτες επιτρέπεται να ταξιδεύουν εφόσον φέρουν επίσημο χαρτί που πιστοποιεί ότι το ταξίδι πραγματοποιείται για λόγους υγείας, επιστροφή στον τόπο κατοικίας, αντικειμενικούς οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους. 

Επιπλέον πληροφορίες

 • Τα ταξίδια από/προς Ελλάδα πραγματοποιούνται κανονικά, με αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα πτήσεων λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.  
 • Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη πτήση τους.