«Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα κολλήσει» κορονοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι η σαφής μείωση των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απερισκεψία. Διαβεβαίωσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή «όλα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών βρίσκεται σήμερα στο 107,8, από 115,4 που ήταν την χθεσινή μέρα, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως μέτρο το 100 για την λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης. «Οι αριθμοί πέφτουν, αλλά είναι ακόμη υπερβολικά υψηλοί», τόνισε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ που συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου. Οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν πολλές φορές ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Όλοι θα βιώσουν τον κορονοϊό. Είτε θα εμβολιαστεί κάποιος είτε θα κολλήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαν, ενώ ο κ. Βίλερ πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος δρόμος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε σήμερα ότι «όποιος δεν εμβολιάζεται, επιλέγει να κολλήσει κορονοϊό». Όπως εξήγησε, εντός των επόμενων 18 μηνών ο πληθυσμός της Γερμανίας θα έχει ανοσοποιηθεί, είτε μέσω εμβολιασμού είτε με φυσικό τρόπο. Ο ιός θα καταστεί ενδημικός, πρόσθεσε, αλλά δεν θα εξαφανιστεί. «Και όποιος τώρα επιλέγει να μην εμβολιαστεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι επιλέγει τη φυσική επιμόλυνση», προειδοποίησε και επισήμανε ότι ο κορονοϊός θα κυκλοφορεί μεταξύ ανοσοποιημένων και μικρών παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να φθάσει και σε όσους έχουν επιλέξει κατά του εμβολίου. Πρoέβλεψε μάλιστα ότι και τον ερχόμενο χειμώνα θα νοσηλευτούν πολλοί άνθρωποι σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας για επιπλοκές της Covid-19.

Mετριάζει τις προσδοκίες περί έκδοσης γενικής σύστασης εμβολιασμού παιδιών και εφήβων η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko)

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) μετρίασε σήμερα τις προσδοκίες που καλλιεργούν οι πολιτικοί περί έκδοσης γενικής σύστασης εκ μέρους της για εμβολιασμό παιδιών και νέων από την ηλικία των δώδεκα ετών και άνω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα εμβολιάσουμε παιδιά και εφήβους και μετά να συμβεί κάτι. Θέλουμε οπωσδήποτε να ελέγξουμε προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών προτού δοθεί μια γενική σύσταση για τον εμβολιασμό τους. Η σωστή προσέγγιση είναι: πρώτα συγκεντρώνουμε τα δεδομένα και μετά κάνουμε την ανάλογη σύσταση», τόνισε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία της μελέτης για τους εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους. Η Stiko θα τα εξετάσει επισταμένως πριν εκδώσει σύσταση για εμβολιασμό τους. Το συζητούμενο επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού τους ότι θα διευκολύνει τα ταξίδια το καλοκαίρι, δεν μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία για την Stiko σε μια τέτοια απόφαση. Εάν (πάντως) εγκριθεί η χορήγηση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους από δώδεκα έως 15 ετών, τότε θα πρέπει να προηγηθούν όσα έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα», τόνισε ο Μέρτενς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων από την ηλικία των δώδεκα ετών παρά τις επιφυλάξεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko). Ο λόγος είναι ο στόχος της ταχείας συλλογικής ανοσίας, ο οποίος διαφορετικά κινδυνεύει. «Υπερισχύει όμως η ταχύτητα έναντι της ασφάλειας;», διερωτάται η «Welt». Χθες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) επανέλαβε πάντως την προοπτική εμβολιασμού για παιδιά και νέους από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών έως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά ειδικά η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών φρέναρε σήμερα την προσδοκία για ανάλογη σύσταση. Το κύριο ζήτημα είναι η διαφορετική στάθμιση του οφέλους και των κινδύνων από τον εμβολιασμό τους

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας επέμεινε με τη σειρά της στο ευρύτερο δυνατό φάσμα εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των νέων. «Η πρόοδος στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού συμβάλλει στην συνολική μείωση του ποσοστού εξάπλωσης του κορονοϊού, επομένως και μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», είπε.

«Ήδη σήμερα μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στα παιδιά μέσω της αυξανόμενης ανοσοποίησης των ενηλίκων. Εάν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε επίσης και την ηλικιακή ομάδα δώδεκα έως 18 ετών, αυτό θα ισχύει ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση των δεδομένων και η έγκριση στις ΗΠΑ δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και μεις σύντομα εμβόλια στους νέους της Γερμανίας», πρόσθεσε»..

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του Μαΐου εάν θα εγκριθεί το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και την Pfizer για νέους.