Περίπου 75.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί για «επαπειλούμενο εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία. Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο δεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles, κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για «ενδοτισμό» στον ισλαμισμό.

«Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, που συντάχθηκε ανώνυμα από στρατιώτες προτού λάβει τη στήριξη χιλιάδων απλών πολιτών. Υπενθυμίζεται πως προ μηνός η γαλλική κυβέρνηση είχε καταδικάσει τη δημοσιοποίηση ανάλογης επιστολής, αυτή τη φορά από απόστρατους στρατηγούς. 

Η υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, είχε προαναγγείλει τότε την τιμωρία τους καθώς «αψηφούν τη νομοθεσία που απαγορεύει σε έφεδρα ή εν ενεργεία μέλη του στρατού να εκφέρουν δημόσια απόψεις για τη θρησκεία και την πολιτική». Ωστόσο, η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λε Πεν, υποψήφια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εξέφρασε τη στήριξή της στους περίπου 1.000 στρατιωτικούς που είχαν συντάξει εκείνη την επιστολή.

Ως προς την πρόσφατη, δημοσιεύτηκε χθες αργά την Κυριακή, αν και χωρίς να είναι σαφής ο αριθμός και ο βαθμός των υπογραφόντων.

Ωστόσο, οι συντάκτες της επιστολής περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέρος «της νεότερης γενιάς στρατιωτών που έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ή που έχει συμμετάσχει σε εγχώριες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις». Μάλιστα, στην επιστολή επικρίνεται ο τρόπος που η γαλλική κυβέρνηση αντιμετώπισε τους «πρεσβύτερους»: «Έδωσαν το είναι τους για να επιτρέψετε εσείς να γίνει η Γαλλία ένα αποτυχημένο κράτος;» 

«Εάν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, ο στρατός θα διατηρήσει την τάξη στο γαλλικό έδαφος», σημειώνεται επίσης. «Κανείς δεν θέλει μια τέτοια άσχημη κατάσταση αλλά ναι, υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία και το γνωρίζετε πολύ καλά» προειδοποιούν οι συντάκτες της επιστολής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Valeurs Actuelles, από τη στιγμή της δημοσίευσής της, πάνω από 75.000 άτομα έχουν υπογράψει την επιστολή.