Στις 8 Μαΐου του 1945, ο κόσμος έμαθε επίσημα ότι η Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων είχε έρθει το τέλος του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ευρώπη. Στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, στις 8 Μαΐου του 1945 στις 23:01, οι πληρεξούσιοι της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.
„Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων“. Αυτό ήταν το πρώτο άρθρο της παράδοσης άνευ όρων των ναζί στους συμμάχους.
Η Πράξη Συνθηκολόγησης έφερε τις υπογραφές του στρατάρχη Κάιτελ, του ναύαρχου Φρίντεμπουργκ και του στρατηγού της αεροπορίας Στουμπφ, οι οποίοι υπέγραψαν ενώπιον των αντιπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων της Σοβιετικής Ενωσης στρατάρχη Γ.Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας στρατάρχη Τέντερ, των ΗΠΑ στρατηγού Σπάατς και της Γαλλίας στρατηγού ντε Λατρ ντε Τασινί.
Όταν η συνθηκολόγηση τέθηκε σε ισχύ και ανακοινώθηκε η νίκη από τη σοβιετική κυβέρνηση, είχε ήδη ξημερώσει στη Μόσχα η 9η Μαΐου, γι’ αυτό και η Ημέρα της Νίκης εορτάζεται με μία ημέρα διαφορά στη Ρωσία. Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Η συνθηκολόγηση συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα. Η υπογραφή του πρωτόκολλου σήμανε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλες τις οικογένειες της χώρας.