Μετά από τρία χρόνια συλλαμβάνεται στο Βερολίνο ακροδεξιός, ύποπτος για αποστολή απειλών σε πολιτικούς και θεσμούς. Είχε πρόσβαση και σε αστυνομικές πηγές;

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν χθες στο Βερολίνο ύποπτο για τη σύνταξη πάνω από 100 απειλητικών μηνυμάτων ακροδεξιού περιεχόμενου. Οι διωκτικές αρχές έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι 53χρονος άνεργος είναι το άτομο που υπογράφοντας ως «NSU 2.0» έστελνε από το 2018 δεκάδες μηνύματα μίσους με προσβλητικό και απειλητικό περιεχόμενο.
Παραλήπτες ήταν θεσμοί, αλλά και άτομα του δημοσίου βίου όπως βουλευτές, κυρίως ξένης καταγωγής. Η επιλογή του ονόματος «NSU 2.0» από τον ύποπτο δεν είναι τυχαία. Η νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση NSU δολοφόνησε το διάστημα 2000-2007 δέκα ανθρώπους – οκτώ τουρκικής καταγωγής, έναν Έλληνα και μια αστυνομικό. Δύο από τα τρία μέλη της οργάνωσης, ο Ούβε Μούντλος και ο Ούβε Μπένχαρντ, είχαν αυτοκτονήσει, ενώ η συναυτουργός, Μπεάτε Τσέπε, καταδικάστηκε το 2018 σε ισόβια κάθειρξη.

Ζεεχόφερ επισημαίνει ανοιχτό ερώτημα

Επανειλημμένα ο ύποπτος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις που εν μέρη είχαν ακροδεξιά κίνητρα. Όπως τονίζει η ανακοίνωση της αρμόδιας εισαγγελίας Φρανκφούρτης, ουδέποτε εργάστηκε για κάποια αστυνομική αρχή. Εξ αρχής επικρατούσε η υποψία ότι στην «NSU 2.0» συμμετέχουν αστυνομικοί, επειδή ο ύποπτος διέθετε εμπιστευτικές πληροφορίες όπως διευθύνσεις προσωπικών μέιλ και τηλεφωνικών αριθμών ατόμων που απειλούσε. Το ερώτημα αν ο ύποπτος είχε πρόσβαση σε αστυνομικές πηγές παραμένει ανοιχτό, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (ΒΚΑ), Χόλγκερ Μινχ, απαντήσεις θα πρέπει να αναμένονται από την ανάλυση των υπολογιστών και σκληρών δίσκων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του ύποπτου. Ο κ. Μινχ δεν απέκλεισε το ενδεχομένο ο ύποπτος να προσκόμισε τις πληροφορίες στο Darknet, στο λεγόμενο Σκοτεινό Διαδίκτυο δηλαδή, το οποίο επιστρατεύεται συχνά για κάθε είδους παράνομες συναλλαγές.