Για τα πρώτα δείγματα «αλλαγής τάσης» στην εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για «εικόνα της στιγμής» ή για αξιόπιστη ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας. Το τρίτο κύμα φαίνεται ότι έχει ανακοπεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι πολύ νωρίς για να σημάνουμε λήξη του συναγερμού.

Βλέπουμε μια «αλλαγή τάσης», με τον αριθμό των κρουσμάτων να σταθεροποιείται, καθώς ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες έπεσε στο 154,9 για πρώτα φορά έπειτα από δύο εβδομάδες, σημείωσε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά ανέφερε ταυτόχρονα ότι «αυτό δεν αρκεί», καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη μείωση των αριθμών και οι ασθενείς με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πολλοί και εξακολουθούν να αυξάνονται. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Βίλερ, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται μεταξύ των παιδιών και των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών. «Τα παιδιά συμβάλλουν οπωσδήποτε στην κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του κινδύνου δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων συνεπειών της Covid-19 στα παιδιά. «Μπορεί να πλήξει ένα στα δέκα παιδιά, αλλά ούτε αυτό πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης παγκοσμίως, τόνισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα έχει τελειώσει μόνο όταν θα έχει τελειώσει παντού – αυτό θα συμβεί με μέτρα προστασίας και εμβολιασμό».

Η εξέλιξη της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Γερμανία επιταχύνεται στο μεταξύ συνεχώς, με νέο ρεκόρ 1,1 εκατομμυρίου εμβολιασμών κατά την χθεσινή μέρα. «Είναι σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού και αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχουμε επιταχύνει την προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Σπαν, για να επισημάνει ταυτόχρονα ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», καθώς έχουν δεχτεί τουλάχιστον την α‘ δόση του εμβολίου 20 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εντός Ιουνίου θα καταστεί εφικτό να καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, καθώς, όπως είπε, θα υπάρχει ακόμη χρόνος αναμονής για τον εμβολιασμό. «Τον Ιούνιο θα παραλάβουμε τα περισσότερα εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά όχι τόσα ώστε να μπορούμε να εμβολιάσουμε τα άτομα από 12 έως 60 ετών εντός του μήνα. Είναι σημαντικό να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», κατέληξε ο κ. Σπαν.